Nasiona i orzechy, które dostarczają najwięcej żelaza. 9 dostępnych produktów spożywczych.
Mak, Nasiona dyni, Chia (nasiona), te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej żelaza.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością żelaza na 100g produktu.
TOP 9 zawierających najwięcej żelaza
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością żelaza. Na pierwszym miejscu znajduje się Mak - z największą zawartością żelaza spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Nasiona dyni i Chia (nasiona) - zawartość żelaza w tych jest również wysoka.
1) mak (9.76 mg)
2) nasiono dyni (8.82 mg)
3) chia (7.72 mg)
4) amarantus (7.6 mg)
5) siemię lniane (5.73 mg)
6) słonecznik (5.25 mg)
7) komosa ryżowa (4.57 mg)
8) Pestki dyni (3.31 mg)
9) gryka (2.2 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają żelazo. Warto zainteresować się także nimi.
- kasztan jadalny (1.01 mg)
Napisz komentarz