TOP 11 - produkty nabiałowe zawierające najwięcej wapnia
Ser amerykański, Parmezan, Mleko w proszku, te trzy produkty z kategorii produkty nabiałowe zawierają w sobie najwięcej wapnia.
Poniżej prezentujemy listę produktów nabiałowych z największą zawartością wapnia na 100g produktu.
TOP 11 produktów nabiałowych zawierających najwięcej wapnia
To właśnie te produkty nabiałowe charakteryzują się największą zawartością wapnia. Na pierwszym miejscu znajduje się Ser amerykański - z największą zawartością wapnia spośród wszystkich produktów nabiałowych. Kolejne miejsca to Parmezan i Mleko w proszku - zawartość wapnia w tych produktach nabiałowych jest również wysoka.
1) ser amerykański (1375 mg)
2) parmezan (1184 mg)
3) mleko w proszku (912 mg)
4) ser kozi (895 mg)
5) ser żółty (890 mg)
6) mozzarella (731 mg)
7) ser edamski (731 mg)
8) ser halloumi (714 mg)
9) cheddar (711 mg)
10) ser gouda (700 mg)
11) ser wędzony (643 mg)
Powyższa lista produktów nabiałowych to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty nabiałowe zawierają wapń. Warto zainteresować się także nimi.
- ser pleśniowy Blue (528 mg)
- ser feta (493 mg)
- ser Camembert (388 mg)
- ser topiony (367 mg)
- ser kozi (298 mg)
- ser ricotta (240 mg)
- mleko owcze (193 mg)
- ser Brie (184 mg)
- ser mascarpone (143 mg)
- śmietana 18% (141 mg)
- śmietana 12% (141 mg)
- miękki kozi ser (140 mg)
- kozie mleko (134 mg)
- żółtko jajka (129 mg)
- śmietana bez tłuszczu (125 mg)
- mleko 2% (120 mg)
- maślanka (115 mg)
- biały ser (chudy) (111 mg)
- mleko 0.5% (111 mg)
- jogurt naturalny (110 mg)
- jogurt grecki (110 mg)
- mleko (101 mg)
- śmietana kremówka (86 mg)
- twaróg (83 mg)
- serek wiejski (83 mg)
- jajecznica (66 mg)
- omlet (66 mg)
- jajko sadzone (62 mg)
- jajko (56 mg)
- ser philadelphia (55 mg)
- jajko gotowane (50 mg)
- mleko matki (32 mg)
- białko jajka (7 mg)
- zsiadłe mleko (0 mg)
Napisz komentarz