TOP 12 - produkty nabiałowe zawierające najwięcej sódu
Ser halloumi, Ser amerykański, Parmezan, te trzy produkty z kategorii produkty nabiałowe zawierają w sobie najwięcej sódu.
Poniżej prezentujemy listę produktów nabiałowych z największą zawartością sódu na 100g produktu.
TOP 12 produktów nabiałowych zawierających najwięcej sódu
To właśnie te produkty nabiałowe charakteryzują się największą zawartością sódu. Na pierwszym miejscu znajduje się Ser halloumi - z największą zawartością sódu spośród wszystkich produktów nabiałowych. Kolejne miejsca to Ser amerykański i Parmezan - zawartość sódu w tych produktach nabiałowych jest również wysoka.
1) ser halloumi (2214 g)
2) ser amerykański (1279 g)
3) parmezan (1175 g)
4) ser pleśniowy Blue (1146 g)
5) ser feta (1139 g)
6) ser edamski (973 g)
7) ser Camembert (842 g)
8) ser topiony (841 g)
9) ser gouda (819 g)
10) ser wędzony (800 g)
11) cheddar (644 g)
12) ser Brie (629 g)
Powyższa lista produktów nabiałowych to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty nabiałowe zawierają sód. Warto zainteresować się także nimi.
- miękki kozi ser (459 g)
- ser kozi (423 g)
- ser kozi (415 g)
- ser philadelphia (396 g)
- mleko w proszku (371 g)
- twaróg (315 g)
- serek wiejski (315 g)
- biały ser (chudy) (308 g)
- jajko sadzone (207 g)
- ser żółty (187 g)
- białko jajka (166 g)
- jajecznica (145 g)
- omlet (145 g)
- jajko (142 g)
- śmietana bez tłuszczu (141 g)
- jajko gotowane (124 g)
- maślanka (105 g)
- ser ricotta (92 g)
- śmietana 12% (83 g)
- śmietana 18% (70 g)
- ser mascarpone (54 g)
- kozie mleko (50 g)
- żółtko jajka (48 g)
- mleko 2% (47 g)
- mleko owcze (44 g)
- mleko 0.5% (42 g)
- jogurt naturalny (36 g)
- jogurt grecki (36 g)
- śmietana kremówka (32 g)
- mleko matki (17 g)
- mozzarella (16 g)
- mleko (3 g)
- zsiadłe mleko (0 g)
Napisz komentarz