TOP 12 - produkty nabiałowe zawierające najwięcej potasu
Mleko w proszku, Ser amerykański, Ser pleśniowy Blue, te trzy produkty z kategorii produkty nabiałowe zawierają w sobie najwięcej potasu.
Poniżej prezentujemy listę produktów nabiałowych z największą zawartością potasu na 100g produktu.
TOP 12 produktów nabiałowych zawierających najwięcej potasu
To właśnie te produkty nabiałowe charakteryzują się największą zawartością potasu. Na pierwszym miejscu znajduje się Mleko w proszku - z największą zawartością potasu spośród wszystkich produktów nabiałowych. Kolejne miejsca to Ser amerykański i Ser pleśniowy Blue - zawartość potasu w tych produktach nabiałowych jest również wysoka.
1) mleko w proszku (1330 mg)
2) ser amerykański (295 mg)
3) ser pleśniowy Blue (256 mg)
4) mleko (253 mg)
5) śmietana 12% (212 mg)
6) śmietana 18% (211 mg)
7) kozie mleko (204 mg)
8) ser edamski (188 mg)
9) ser Camembert (187 mg)
10) białko jajka (163 mg)
11) ser kozi (158 mg)
12) ser Brie (152 mg)
Powyższa lista produktów nabiałowych to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty nabiałowe zawierają potas. Warto zainteresować się także nimi.
- jajko sadzone (152 mg)
- jogurt naturalny (141 mg)
- mleko 0.5% (141 mg)
- jogurt grecki (141 mg)
- mleko 2% (140 mg)
- jajko (138 mg)
- mleko owcze (137 mg)
- maślanka (135 mg)
- jajecznica (132 mg)
- omlet (132 mg)
- śmietana bez tłuszczu (129 mg)
- jajko gotowane (126 mg)
- ser wędzony (125 mg)
- biały ser (chudy) (125 mg)
- ser gouda (121 mg)
- ser ricotta (115 mg)
- żółtko jajka (109 mg)
- twaróg (104 mg)
- serek wiejski (104 mg)
- śmietana kremówka (101 mg)
- mozzarella (95 mg)
- parmezan (92 mg)
- cheddar (76 mg)
- ser żółty (72 mg)
- ser philadelphia (66 mg)
- ser feta (62 mg)
- mleko matki (51 mg)
- ser kozi (48 mg)
- ser topiony (41 mg)
- miękki kozi ser (26 mg)
- zsiadłe mleko (0 mg)
- śmietana 30% (0 mg)
Napisz komentarz