TOP 10 - produkty nabiałowe zawierające najwięcej magnezu
Mleko w proszku, Ser kozi twardy, Parmezan, te trzy produkty z kategorii produkty nabiałowe zawierają w sobie najwięcej magnezu.
Poniżej prezentujemy listę produktów nabiałowych z największą zawartością magnezu na 100g produktu.
TOP 10 produktów nabiałowych zawierających najwięcej magnezu
To właśnie te produkty nabiałowe charakteryzują się największą zawartością magnezu. Na pierwszym miejscu znajduje się Mleko w proszku - z największą zawartością magnezu spośród wszystkich produktów nabiałowych. Kolejne miejsca to Ser kozi twardy i Parmezan - zawartość magnezu w tych produktach nabiałowych jest również wysoka.
1) mleko w proszku (85 mg)
2) ser kozi (54 mg)
3) parmezan (44 mg)
4) ser amerykański (34 mg)
5) ser żółty (33 mg)
6) ser edamski (30 mg)
7) ser kozi (29 mg)
8) ser gouda (29 mg)
9) cheddar (27 mg)
10) mozzarella (26 mg)
Powyższa lista produktów nabiałowych to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty nabiałowe zawierają magnez. Warto zainteresować się także nimi.
- ser pleśniowy Blue (23 mg)
- ser Brie (20 mg)
- ser Camembert (20 mg)
- ser feta (19 mg)
- mleko owcze (18 mg)
- miękki kozi ser (16 mg)
- ser topiony (16 mg)
- kozie mleko (14 mg)
- ser ricotta (13 mg)
- jajko sadzone (13 mg)
- jajko (12 mg)
- mleko 0.5% (12 mg)
- jajecznica (11 mg)
- omlet (11 mg)
- śmietana 18% (11 mg)
- mleko 2% (11 mg)
- białko jajka (11 mg)
- jogurt naturalny (11 mg)
- jogurt grecki (11 mg)
- maślanka (10 mg)
- śmietana 12% (10 mg)
- śmietana bez tłuszczu (10 mg)
- jajko gotowane (10 mg)
- śmietana kremówka (9 mg)
- biały ser (chudy) (9 mg)
- ser philadelphia (8 mg)
- twaróg (8 mg)
- serek wiejski (8 mg)
- mleko (5 mg)
- żółtko jajka (5 mg)
- mleko matki (3 mg)
- zsiadłe mleko (0 mg)
- śmietana 30% (0 mg)
Napisz komentarz