TOP 10 - produkty nabiałowe zawierające najwięcej cholesterolu
Żółtko jajka, Jajko smażone lub sadzone, Jajko gotowane (na twardo lub miękko), te trzy produkty z kategorii produkty nabiałowe zawierają w sobie najwięcej cholesterolu.
Poniżej prezentujemy listę produktów nabiałowych z największą zawartością cholesterolu na 100g produktu.
TOP 10 produktów nabiałowych zawierających najwięcej cholesterolu
To właśnie te produkty nabiałowe charakteryzują się największą zawartością cholesterolu. Na pierwszym miejscu znajduje się Żółtko jajka - z największą zawartością cholesterolu spośród wszystkich produktów nabiałowych. Kolejne miejsca to Jajko smażone lub sadzone i Jajko gotowane (na twardo lub miękko) - zawartość cholesterolu w tych produktach nabiałowych jest również wysoka.
1) żółtko jajka (1085 mg)
2) jajko sadzone (401 mg)
3) jajko gotowane (373 mg)
4) jajko (372 mg)
5) ser mascarpone (125 mg)
6) ser gouda (114 mg)
7) ser philadelphia (113 mg)
8) ser wędzony (107 mg)
9) śmietana kremówka (106 mg)
10) ser kozi (105 mg)
Powyższa lista produktów nabiałowych to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty nabiałowe zawierają cholesterol. Warto zainteresować się także nimi.
- ser Brie (100 mg)
- cheddar (99 mg)
- mleko w proszku (97 mg)
- ser żółty (93 mg)
- ser edamski (89 mg)
- ser feta (89 mg)
- ser topiony (87 mg)
- ser kozi (79 mg)
- ser amerykański (78 mg)
- ser pleśniowy Blue (75 mg)
- ser Camembert (72 mg)
- ser halloumi (71 mg)
- parmezan (68 mg)
- mozzarella (54 mg)
- miękki kozi ser (46 mg)
- ser ricotta (41 mg)
- śmietana 18% (35 mg)
- śmietana 12% (35 mg)
- mleko owcze (27 mg)
- twaróg (17 mg)
- serek wiejski (17 mg)
- mleko (14 mg)
- mleko matki (14 mg)
- biały ser (chudy) (12 mg)
- maślanka (11 mg)
- kozie mleko (11 mg)
- śmietana bez tłuszczu (9 mg)
- mleko 2% (8 mg)
- jogurt naturalny (5 mg)
- jogurt grecki (5 mg)
- mleko 0.5% (2 mg)
- białko jajka (0 mg)
- zsiadłe mleko (0 mg)
- śmietana 30% (0 mg)
Napisz komentarz