Mięsa i wędliny zawierające najwięcej wapnia. Lista 12 produktów
Schab pieczony, Kotlet schabowy, Wątróbka z gęsi, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej wapnia.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością wapnia na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej wapnia
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością wapnia. Na pierwszym miejscu znajduje się Schab pieczony - z największą zawartością wapnia spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Kotlet schabowy i Wątróbka z gęsi - zawartość wapnia w tych jest również wysoka.
1) schab pieczony (56 mg)
2) kotlet schabowy (56 mg)
3) wątróbka z gęsi (43 mg)
4) mięso mielone wołowe (33 mg)
5) suszona wołowina (20 mg)
6) golonka (19 mg)
7) wieprzowina (19 mg)
8) wołowina (18 mg)
9) żabie udko (18 mg)
10) cielęcina (17 mg)
11) smażona pierś kurczaka (16 mg)
12) mięso mielone wieprzowe (15 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają wapń. Warto zainteresować się także nimi.
- bażant (13 mg)
- mięso z gęsi (13 mg)
- mięso kurczaka (12 mg)
- serce drobiowe (12 mg)
- Podroby drobiowe (12 mg)
- skrzydełko z kurczaka (12 mg)
- grillowana pierś z kurczaka (12 mg)
- tuszka z królika (12 mg)
- stek (12 mg)
- kotlet z piersi kurczaka (11 mg)
- pierś z indyka (11 mg)
- pierś z kurczaka (11 mg)
- mięso z kaczki (11 mg)
- żeberko (11 mg)
- mięso z indyka (11 mg)
- udko z kurczaka (10 mg)
- wątroba wieprzowa (10 mg)
- baranina (9 mg)
- ćwiartka z kurczaka (9 mg)
- podudzie z kurczaka (8 mg)
- wątróbka drobiowa (8 mg)
- konina (8 mg)
- grillowana karkówka (6 mg)
- polędwiczka wieprzowa (6 mg)
- Mostek wołowy (5 mg)
- udziec z indyka (5 mg)
- wątróbka z indyka (5 mg)
- karkówka (5 mg)
- łopatka wieprzowa (5 mg)
- pierś z gęsi (4 mg)
- udziec z indyka bez skóry (4 mg)
- pierś z kaczki (3 mg)
Napisz komentarz