Mięsa i wędliny zawierające najwięcej wapnia. Lista 12 produktów

Ocena: 3.5 na podstawie 4 głosów. | 14 grudnia

TOP 12 zawierających najwięcej wapnia

To właśnie te charakteryzują się największą zawartością wapnia. Na pierwszym miejscu znajduje się Schab pieczony - z największą zawartością wapnia spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Kotlet schabowy i Wątróbka z gęsi - zawartość wapnia w tych jest również wysoka.

1) schab pieczony (56 mg)
2) kotlet schabowy (56 mg)
3) wątróbka z gęsi (43 mg)
4) mięso mielone wołowe (33 mg)
5) suszona wołowina (20 mg)
6) golonka (19 mg)
7) wieprzowina (19 mg)
8) wołowina (18 mg)
9) żabie udko (18 mg)
10) cielęcina (17 mg)
11) smażona pierś kurczaka (16 mg)
12) mięso mielone wieprzowe (15 mg)

Powyższa lista to nie wszystko

Również poniżej wymienione zawierają wapń. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz