Mięsa i wędliny zawierające najwięcej sódu. Lista 9 produktów
Suszona wołowina, Karkówka z grilla, Grillowana pierś z kurczaka, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej sódu.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością sódu na 100g produktu.
TOP 9 zawierających najwięcej sódu
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością sódu. Na pierwszym miejscu znajduje się Suszona wołowina - z największą zawartością sódu spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Karkówka z grilla i Grillowana pierś z kurczaka - zawartość sódu w tych jest również wysoka.
1) suszona wołowina (1785 g)
2) grillowana karkówka (525 g)
3) grillowana pierś z kurczaka (454 g)
4) skrzydełko z kurczaka (374 g)
5) kotlet z piersi kurczaka (321 g)
6) wątróbka z gęsi (140 g)
7) pierś z indyka (113 g)
8) podudzie z kurczaka (106 g)
9) mięso z indyka (105 g)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają sód. Warto zainteresować się także nimi.
- udko z kurczaka (96 g)
- mięso z gęsi (87 g)
- ćwiartka z kurczaka (84 g)
- cielęcina (83 g)
- wątroba wieprzowa (83 g)
- Mostek wołowy (79 g)
- smażona pierś kurczaka (79 g)
- udziec z indyka bez skóry (77 g)
- udziec z indyka (76 g)
- serce drobiowe (74 g)
- schab pieczony (74 g)
- kotlet schabowy (74 g)
- golonka (73 g)
- mięso mielone wołowe (73 g)
- wołowina (72 g)
- wątróbka drobiowa (71 g)
- wątróbka z indyka (71 g)
- mięso kurczaka (68 g)
- mięso mielone wieprzowe (68 g)
- baranina (66 g)
- żeberko (64 g)
- pierś z kurczaka (63 g)
- mięso z kaczki (63 g)
- wieprzowina (62 g)
- Podroby drobiowe (60 g)
- karkówka (60 g)
- żabie udko (58 g)
- stek (58 g)
- pierś z kaczki (57 g)
- polędwiczka wieprzowa (57 g)
- konina (55 g)
- łopatka wieprzowa (52 g)
- pierś z gęsi (50 g)
- tuszka z królika (50 g)
- bażant (37 g)
Napisz komentarz