Mięsa i wędliny zawierające najwięcej potasu. Lista 12 produktów
Suszona wołowina, Karkówka z grilla, Wieprzowina (mięso wieprzowe), te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej potasu.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością potasu na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej potasu
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością potasu. Na pierwszym miejscu znajduje się Suszona wołowina - z największą zawartością potasu spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Karkówka z grilla i Wieprzowina (mięso wieprzowe) - zawartość potasu w tych jest również wysoka.
1) suszona wołowina (597 mg)
2) grillowana karkówka (486 mg)
3) wieprzowina (423 mg)
4) polędwiczka wieprzowa (421 mg)
5) mięso z gęsi (420 mg)
6) udziec z indyka bez skóry (414 mg)
7) udziec z indyka (384 mg)
8) konina (379 mg)
9) tuszka z królika (378 mg)
10) karkówka (361 mg)
11) cielęcina (337 mg)
12) pierś z gęsi (336 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają potas. Warto zainteresować się także nimi.
- Mostek wołowy (330 mg)
- wołowina (318 mg)
- schab pieczony (315 mg)
- kotlet schabowy (315 mg)
- wątroba wieprzowa (311 mg)
- żeberko (305 mg)
- żabie udko (285 mg)
- grillowana pierś z kurczaka (280 mg)
- stek (279 mg)
- smażona pierś kurczaka (276 mg)
- łopatka wieprzowa (275 mg)
- kotlet z piersi kurczaka (269 mg)
- pierś z kaczki (268 mg)
- bażant (262 mg)
- wątróbka z indyka (255 mg)
- baranina (249 mg)
- mięso mielone wieprzowe (244 mg)
- pierś z indyka (242 mg)
- mięso mielone wołowe (241 mg)
- mięso kurczaka (239 mg)
- udko z kurczaka (238 mg)
- wątróbka drobiowa (230 mg)
- wątróbka z gęsi (230 mg)
- mięso z indyka (223 mg)
- pierś z kurczaka (220 mg)
- golonka (213 mg)
- podudzie z kurczaka (211 mg)
- mięso z kaczki (209 mg)
- ćwiartka z kurczaka (203 mg)
- serce drobiowe (176 mg)
- Podroby drobiowe (160 mg)
- skrzydełko z kurczaka (138 mg)
Napisz komentarz