Mięsa i wędliny zawierające najwięcej cholesterolu. Lista 11 produktów
Wątróbka z gęsi, Podroby drobiowe, Wątróbka wieprzowa, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej cholesterolu.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością cholesterolu na 100g produktu.
TOP 11 zawierających najwięcej cholesterolu
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością cholesterolu. Na pierwszym miejscu znajduje się Wątróbka z gęsi - z największą zawartością cholesterolu spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Podroby drobiowe i Wątróbka wieprzowa - zawartość cholesterolu w tych jest również wysoka.
1) wątróbka z gęsi (515 mg)
2) Podroby drobiowe (357 mg)
3) wątroba wieprzowa (354 mg)
4) wątróbka drobiowa (345 mg)
5) wątróbka z indyka (331 mg)
6) serce drobiowe (136 mg)
7) cielęcina (103 mg)
8) ćwiartka z kurczaka (93 mg)
9) podudzie z kurczaka (92 mg)
10) udko z kurczaka (91 mg)
11) smażona pierś kurczaka (91 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają cholesterol. Warto zainteresować się także nimi.
- kotlet z piersi kurczaka (88 mg)
- wołowina (88 mg)
- mięso mielone wołowe (88 mg)
- mięso z gęsi (84 mg)
- żeberko (84 mg)
- udziec z indyka bez skóry (81 mg)
- tuszka z królika (81 mg)
- grillowana karkówka (81 mg)
- wieprzowina (80 mg)
- pierś z gęsi (80 mg)
- udziec z indyka (79 mg)
- schab pieczony (78 mg)
- baranina (78 mg)
- grillowana pierś z kurczaka (78 mg)
- kotlet schabowy (78 mg)
- stek (78 mg)
- pierś z kaczki (77 mg)
- mięso z kaczki (76 mg)
- karkówka (76 mg)
- polędwiczka wieprzowa (73 mg)
- łopatka wieprzowa (72 mg)
- skrzydełko z kurczaka (69 mg)
- mięso mielone wieprzowe (68 mg)
- konina (68 mg)
- mięso z indyka (67 mg)
- golonka (66 mg)
- bażant (66 mg)
- pierś z kurczaka (64 mg)
- Mostek wołowy (62 mg)
- mięso kurczaka (58 mg)
- pierś z indyka (57 mg)
- żabie udko (50 mg)
- suszona wołowina (48 mg)
Napisz komentarz