Makaron vs Spaghetti, makaron (gotowany)Co ma więcej kalorii, witamin, minerałów - co jest zdrowsze?
Kliknij na obrazek aby wyświetlić szczegóły produktu
Co ma więcej kalorii - makaron czy spaghetti?
Już na pierwszy rzut oka widać, że makaron ma dużo więcej kalorii niż spaghetti (ok. 57 %).
I w makaronie i w spaghetti kalorie pochodzą głównie z węglowodanów.
   Makaron vs    Spaghetti, makaron (gotowany) - wykresy porównawcze
Makaron - skład energetyczny
- 84% WĘGL.
- 12% BIAŁKO
- 4% TŁUSZCZ
Makaron - witaminy w 100g
- Witamina B1 (Tiamina)0.16 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.06 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.98 mg
- Witamina B60.07 mg
- Witamina E0.38 mg
Makaron - minerały w 100g
- Wapń20 mg
- Żelazo1.3 mg
- Magnez22 mg
- Fosfor100 mg
- Potas149 mg
- Sód2 mg
- Cynk0.91 mg
Spaghetti, makaron (gotowany) (100g) - kalorie
158kcal- Kalorie158 kcal
- Węglowodany30.86 g
- Tłuszcze0.93 g
- Błonnik1.8 g
- Białko5.8 g
Spaghetti, makaron (gotowany) - skład energetyczny
- 80% WĘGL.
- 15% BIAŁKO
- 5% TŁUSZCZ
Spaghetti, makaron (gotowany) - witaminy w 100g
- Witamina B1 (Tiamina)0.02 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.02 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.4 mg
- Witamina B60.049 mg
- Witamina E0.06 mg
Spaghetti, makaron (gotowany) - minerały w 100g
- Wapń7 mg
- Żelazo0.5 mg
- Magnez18 mg
- Fosfor7 mg
- Potas44 mg
- Sód1 mg
- Cynk7 mg
Co ma więcej wartości odżywczych - makaron czy spaghetti?
- Kalorie: makaron - ok. 57% więcej niż spaghetti.
- Węglowodany: makaron - ok. 60% więcej niż spaghetti.
- Tłuszcze: makaron - ok. 42% więcej niż spaghetti.
- Błonnik: makaron - ok. 25% więcej niż spaghetti.
- Białko: makaron - ok. 47% więcej niż spaghetti.
Co ma więcej witamin - makaron czy spaghetti?
- Witamina B1 (Tiamina): makaron - ok. 88% więcej niż spaghetti.
- Witamina B2 (Ryboflawina): makaron - ok. 67% więcej niż spaghetti.
- Witamina B3 (Niacyna): makaron - ok. 59% więcej niż spaghetti.
- Witamina B6: makaron - ok. 30% więcej niż spaghetti.
- Witamina E: makaron - ok. 84% więcej niż spaghetti.
Co ma więcej minerałów - makaron czy spaghetti?
- Wapń: makaron - ok. 65% więcej niż spaghetti.
- Żelazo: makaron - ok. 62% więcej niż spaghetti.
- Magnez: makaron - ok. 18% więcej niż spaghetti.
- Fosfor: makaron - ok. 93% więcej niż spaghetti.
- Potas: makaron - ok. 70% więcej niż spaghetti.
- Sód: makaron - ok. 50% więcej niż spaghetti.
- Cynk: spaghetti - ok. 669% więcej niż makaron.
Porównania makaronu
Porównania spaghetti
Dowiedz się:
- Co ma więcej kalorii? makaron vs kuskus?
- Co ma więcej minerałów? makaron vs mąka?
- Co zawiera więcej cukru? makaron vs makaron razowy?
- Co ma więcej witamin? makaron vs musli?
- Co ma więcej błonnika?płatki kukurydziane vs płatki owsiane?
- Co zawiera więcej witaminy C? płatki kukurydziane vs ryż?
- Gdzie jest więcej magnezu? płatki kukurydziane vs ryż brązowy?
- Co ma niższy indeks glikemiczny? płatki kukurydziane vs owsianka?
- Co ma więcej białka? płatki kukurydziane vs makaron?
- Co ma więcej potasu? płatki kukurydziane vs spaghetti?
Dodaj opinię