Gryka vs MakCo ma więcej kalorii, witamin, minerałów - co jest zdrowsze?

Gryka - kalorie, kcal, ile waży
Mak - kalorie, kcal, ile waży

Kliknij na obrazek aby wyświetlić szczegóły produktu

Co ma więcej kalorii - gryka czy mak?

Już na pierwszy rzut oka widać, że gryka ma dużo mniej kalorii niż mak (ok. 53 %).

I w gryce i w maku kalorie pochodzą głównie z węglowodanów.

   Gryka vs    Mak - wykresy porównawcze

Gryka (100g) - kalorie

343kcal
  • Kalorie343 kcal
  • Węglowodany71.5 g
  • Tłuszcze3.4 g
  • Błonnik10 g
  • Białko13.25 g

Gryka - skład energetyczny

  • 77% WĘGL.
  • 14% BIAŁKO
  • 8% TŁUSZCZ

Gryka - witaminy w 100g

  • Witamina B1 (Tiamina)0.101 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.425 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)7.02 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)1.233 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)30 mg

Gryka - minerały w 100g

  • Wapń18 mg
  • Żelazo2.2 mg
  • Magnez231 mg
  • Fosfor347 mg
  • Potas460 mg
  • Sód1 mg
  • Cynk2.4 mg

Mak (100g) - kalorie

525kcal
  • Kalorie525 kcal
  • Węglowodany28.13 g
  • Tłuszcze41.56 g
  • Błonnik19.5 g
  • Białko17.99 g

Mak - skład energetyczny

  • 20% WĘGL.
  • 13% BIAŁKO
  • 67% TŁUSZCZ

Mak - witaminy w 100g

  • Witamina B1 (Tiamina)0.854 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.1 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.896 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.324 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)82 mg

Mak - minerały w 100g

  • Wapń1438 mg
  • Żelazo9.76 mg
  • Magnez347 mg
  • Fosfor870 mg
  • Potas719 mg
  • Sód26 mg
  • Cynk7.9 mg

Co ma więcej wartości odżywczych - gryka czy mak?

  • Kalorie: mak - ok. 53% więcej niż gryka.
  • Węglowodany: gryka - ok. 61% więcej niż mak.
  • Tłuszcze: mak - ok. 1122% więcej niż gryka.
  • Błonnik: mak - ok. 95% więcej niż gryka.
  • Białko: mak - ok. 36% więcej niż gryka.

Co ma więcej witamin - gryka czy mak?

  • Witamina B1 (Tiamina): mak - ok. 746% więcej niż gryka.
  • Witamina B2 (Ryboflawina): gryka - ok. 76% więcej niż mak.
  • Witamina B3 (Niacyna): gryka - ok. 87% więcej niż mak.
  • Witamina B5 (Kw. pant.): gryka - ok. 74% więcej niż mak.
  • Witamina B9 (Kw. foliowy): mak - ok. 173% więcej niż gryka.

Co ma więcej minerałów - gryka czy mak?

  • Wapń: mak - ok. 7889% więcej niż gryka.
  • Żelazo: mak - ok. 344% więcej niż gryka.
  • Magnez: mak - ok. 50% więcej niż gryka.
  • Fosfor: mak - ok. 151% więcej niż gryka.
  • Potas: mak - ok. 56% więcej niż gryka.
  • Sód: mak - ok. 2500% więcej niż gryka.
  • Cynk: mak - ok. 229% więcej niż gryka.
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię