Makrela wędzona - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki makreli wędzonej

Ocena: 4.6 na podstawie 36 głosów.
Kategorie | Ryby

Charakterystyczne właściwości makreli wędzonej

Makrela wędzona - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Czym wyróżnia się makrela wędzona spośród ryb

W porównaniu z innymi rybami makrela wędzona charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, fosforu, białka i cynku. Zawiera też dawkę żelaza, witaminy B2 i cholesterolu.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze makreli wędzonej na wykresach.

makrela wędzona - witaminy (w 100g)

  • Witamina A180 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.159 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.412 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)6.85 mg
  • Witamina B60.46 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.002 mcg
  • Witamina C0.4 mg
  • Witamina E1 mg

Skład makreli wędzonej (w 100g)

  • 0g WĘGLOWODANY
  • 17.81g TŁUSCZE
  • 23.85g BIAŁKO
  • 0g BŁONNIK
  • 53.27g WODA

Skład energetyczny

  • 0% WĘGLOWODANY
  • 37% BIAŁKO
  • 63% TŁUSZCZ

makrela wędzona - minerały (w 100g)

  • Potas401 mg
  • Fosfor54 mg
  • Magnez97 mg
  • Wapń15 mg
  • Sód83 mg
  • Żelazo1.57 mg
  • Cynk54 mg
Kalorie262kcal
Białko23.85gram
Tłuszcze17.81gram
kw. tł. nas.3.88gram
Cholesterol75mg

Ile białka jest w makreli wędzonej?

Makrela wędzona zawiera 23.85 g białka na 100g.
Średniej wielkości makrela wędzona (130 g) zawiera ok. 31 g białka.

Ile węglowodanów jest w makreli wędzonej?

0 g węglowodanów - makrela wędzona nie zawiera węglowodanów.

Ile waży makrela wędzona?

Średniej wielkości makrela wędzona (część jadalna po obraniu) waży ok. 130g.

Ile błonnika jest w makreli wędzonej?

0 g błonnika - makrela wędzona nie zawiera błonnika.

Czy makrela wędzona zawiera gluten?

Makrela wędzona nie zawiera glutenu. Nie szkodzi osobom wrażliwym na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma makrela wędzona?

Makrela wędzona zawiera 17.81 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości makrela wędzona (130 g) zawiera ok. 23.153 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 46% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w makreli wędzonej?

Makrela wędzona zawiera 97 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości makrela wędzona (130 g) zawiera ok. 126.1 mg magnezu. Odpowiada to ok. 32% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma makrela wędzona?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny ma makrela wędzona. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak makrela wędzona wypada na tle innych ryb?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak makrela wędzona prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

makrela wędzona - powiązane produkty

  • Makrela wędzona "KARI"252 kcal/100g
  • Makrela wędzona Tesco221 kcal/100g
  • Makrela wędzona vac Contimax272 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij