Jajko - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jajka

Ocena: 4.1 na podstawie 202 głosów.
Kategorie | Nabiał

Charakterystyczne właściwości jajka

Jajko - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Czym wyróżnia się jajko spośród produktów nabiałowych

W porównaniu z innymi produktami nabiałowymi jajko charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, kwasu foliowego (wit. B9), witaminy E i cholesterolu. Zawiera też dawkę magnezu, białka i wody.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze jajka na wykresach.

jajko - witaminy (w 100g)

  • Witamina A540 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.04 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.457 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.075 mg
  • Witamina B60.17 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.047 mcg
  • Witamina E1.05 mg

Skład jajka (w 100g)

  • 0.72g WĘGLOWODANY
  • 9.51g TŁUSCZE
  • 12.56g BIAŁKO
  • 0g BŁONNIK
  • 76.15g WODA

Skład energetyczny

  • 2% WĘGLOWODANY
  • 36% BIAŁKO
  • 62% TŁUSZCZ

jajko - minerały (w 100g)

  • Potas138 mg
  • Fosfor0.3 mg
  • Magnez12 mg
  • Wapń56 mg
  • Sód142 mg
  • Żelazo1.75 mg
  • Cynk0.3 mg
Kalorie143kcal
Węglowodany0.72gram
Białko12.56gram
Tłuszcze9.51gram
Cholesterol372mg

Ile białka jest w jajku?

Jajko zawiera 12.56 g białka na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 7.5 g białka.

Ile węglowodanów jest w jajku?

Jajko zawiera 0.72 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 0.4 g węglowodanów.

Ile waży jajko?

Średniej wielkości jajko (część jadalna po obraniu) waży ok. 60g.

Ile błonnika jest w jajku?

0 g błonnika - jajko nie zawiera błonnika.

Czy jajko zawiera gluten?

Jajko nie zawiera glutenu. Nie szkodzi osobom wrażliwym na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma jajko?

Jajko zawiera 9.51 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 5.706 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 11% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jajku?

Jajko zawiera 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 7.2 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jajko?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny ma jajko. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak jajko wypada na tle innych produktów nabiałowych?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jajko prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

jajko - powiązane produkty

  • Jajko smażone lub sadzone196 kcal/100g
  • Jajko gotowane (na twardo lub miękko)155 kcal/100g
  • Jaja kurze - JEDNO średnie jajko121 kcal/100g
  • Jajko na miękko155 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij