Jajko - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jajka

Ocena: 4 na podstawie 225 głosów.
Kategorie | Nabiał

Charakterystyczne właściwości jajka

Jajko - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Czym wyróżnia się jajko spośród produktów nabiałowych

W porównaniu z innymi produktami nabiałowymi jajko charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, kwasu foliowego (wit. B9), witaminy E i cholesterolu. Zawiera też dawkę magnezu, białka i wody.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze jajka na wykresach.

jajko - witaminy (w 100g)

  • Witamina A540 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.04 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.457 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.075 mg
  • Witamina B60.17 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.047 mcg
  • Witamina E1.05 mg

Skład jajka (w 100g)

  • 0.72g WĘGLOWODANY
  • 9.51g TŁUSCZE
  • 12.56g BIAŁKO
  • 0g BŁONNIK
  • 76.15g WODA

Skład energetyczny

  • 2% WĘGLOWODANY
  • 36% BIAŁKO
  • 62% TŁUSZCZ

jajko - minerały (w 100g)

  • Potas138 mg
  • Fosfor0.3 mg
  • Magnez12 mg
  • Wapń56 mg
  • Sód142 mg
  • Żelazo1.75 mg
  • Cynk0.3 mg
Kalorie143kcal
Węglowodany0.72gram
Białko12.56gram
Tłuszcze9.51gram
Cholesterol372mg

Ile białka jest w jajku?

Jajko zawiera 12.56 g białka na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 7.5 g białka.

Ile węglowodanów jest w jajku?

Jajko zawiera 0.72 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 0.4 g węglowodanów.

Ile waży jajko?

Średniej wielkości jajko (część jadalna po obraniu) waży ok. 60g.

Ile błonnika jest w jajku?

0 g błonnika - jajko nie zawiera błonnika.

Czy jajko zawiera gluten?

Jajko nie zawiera glutenu. Nie szkodzi osobom wrażliwym na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma jajko?

Jajko zawiera 9.51 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 5.706 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 11% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jajku?

Jajko zawiera 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości jajko (60 g) zawiera ok. 7.2 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jajko?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny ma jajko. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak jajko wypada na tle innych produktów nabiałowych?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jajko prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Białko jajka (0.17) więcej...Jogurt naturalny (0.39) więcej...Jogurt grecki (0.39) więcej...Mleko 0.5% (0.5) więcej...Kefir (1.8) więcej...Mleko odtłuszczone 2% (1.98) więcej...Ser biały twarogowy chudy (2.27) więcej...Mleko (3.46) więcej...Zsiadłe mleko (4) więcej...Mleko kozie (4.14) więcej...Twaróg półtłusty (4.3) więcej...Serek wiejski (twarożek) (4.3) więcej...Mleko matki (4.38) więcej...Maślanka (5.78) więcej...Mleko owcze (7) więcej...Jajko (9.51) więcej...Ricotta (10.44) więcej...Śmietana 12% (10.6) więcej...Jajko gotowane (na twardo lub miękko) (10.61) więcej...Jajecznica (10.98) więcej...Omlet (10.98) więcej...Śmietana 18% (14.1) więcej...Jajko smażone lub sadzone (14.84) więcej...Ser Mozzarella (17.1) więcej...Ser kozi miękki (21.08) więcej...Ser feta (21.49) więcej...Ser amerykański (23.06) więcej...Ser philadelphia (24) więcej...Ser Camembert (24.26) więcej...Ser wędzony (25) więcej...Parmezan (25) więcej...Żółtko jajka (26.54) więcej...Mleko w proszku (26.71) więcej...Ser topiony (27) więcej...Ser żółty Gouda (27.44) więcej...Ser Brie (27.68) więcej...Ser żółty Edamski (28.57) więcej...Ser halloumi (28.57) więcej...Ser pleśniowy Blue (28.74) więcej...Ser kozi (29.84) więcej...Śmietana 30% (30) więcej...Ser żółty (typu szwajcarskiego) (30.99) więcej...Ser Cheddar (33.82) więcej...Ser kozi twardy (35.59) więcej...Śmietana kremówka 36% (36) więcej...Ser Mascarpone (42.86) więcej...
Zawartość tłuszczu w jajku i innych produktach nabiałowych
Mleko matki (1.03) więcej...Śmietana 30% (2) więcej...Śmietana kremówka 36% (2.2) więcej...Mleko (3.1) więcej...Śmietana bez tłuszczu (3.1) więcej...Mleko 0.5% (3.2) więcej...Mleko odtłuszczone 2% (3.3) więcej...Śmietana 12% (3.5) więcej...Mleko kozie (3.56) więcej...Ser Mascarpone (3.57) więcej...Kefir (3.6) więcej...Zsiadłe mleko (5.4) więcej...Ser philadelphia (5.9) więcej...Mleko owcze (5.98) więcej...Śmietana 18% (7) więcej...Jajecznica (9.99) więcej...Omlet (9.99) więcej...Jogurt naturalny (10.19) więcej...Jogurt grecki (10.19) więcej...Ser biały twarogowy chudy (10.45) więcej...Białko jajka (10.9) więcej...Twaróg półtłusty (11.12) więcej...Serek wiejski (twarożek) (11.12) więcej...Ricotta (11.32) więcej...Jajko (12.56) więcej...Jajko gotowane (na twardo lub miękko) (12.58) więcej...Jajko smażone lub sadzone (13.61) więcej...Ser topiony (14) więcej...Ser feta (14.21) więcej...Żółtko jajka (15.86) więcej...Ser amerykański (16.09) więcej...Ser kozi miękki (18.52) więcej...Ser Camembert (19.8) więcej...Ser Brie (20.75) więcej...Ser pleśniowy Blue (21.4) więcej...Ser halloumi (21.43) więcej...Ser wędzony (21.43) więcej...Ser kozi (21.58) więcej...Ser Cheddar (24.25) więcej...Ser żółty Gouda (24.94) więcej...Ser żółty Edamski (24.99) więcej...Mleko w proszku (26.32) więcej...Ser żółty (typu szwajcarskiego) (26.96) więcej...Ser Mozzarella (27.5) więcej...Ser kozi twardy (30.52) więcej...Maślanka (34.3) więcej...Parmezan (35.75) więcej...
Zawartość białka w jajku i innych produktach nabiałowych
Mleko 0.5% (36) więcej...Mleko odtłuszczone 2% (50) więcej...Kefir (51) więcej...Białko jajka (52) więcej...Jogurt naturalny (59) więcej...Jogurt grecki (59) więcej...Mleko (61) więcej...Mleko kozie (69) więcej...Mleko matki (70) więcej...Śmietana bez tłuszczu (74) więcej...Ser biały twarogowy chudy (81) więcej...Zsiadłe mleko (92) więcej...Twaróg półtłusty (98) więcej...Serek wiejski (twarożek) (98) więcej...Maślanka (105) więcej...Mleko owcze (108) więcej...Śmietana 12% (136) więcej...Jajko (143) więcej...Jajecznica (149) więcej...Omlet (149) więcej...Jajko gotowane (na twardo lub miękko) (155) więcej...Ricotta (156) więcej...Śmietana 18% (181) więcej...Jajko smażone lub sadzone (196) więcej...Ser philadelphia (255) więcej...Ser kozi miękki (264) więcej...Ser feta (265) więcej...Ser Mozzarella (280) więcej...Śmietana 30% (292) więcej...Ser Camembert (300) więcej...Ser amerykański (307) więcej...Ser halloumi (321) więcej...Ser wędzony (321) więcej...Ser topiony (321) więcej...Żółtko jajka (322) więcej...Ser Brie (334) więcej...Śmietana kremówka 36% (347) więcej...Ser pleśniowy Blue (353) więcej...Ser żółty Gouda (356) więcej...Ser żółty Edamski (357) więcej...Ser kozi (364) więcej...Parmezan (392) więcej...Ser żółty (typu szwajcarskiego) (393) więcej...Ser Cheddar (410) więcej...Ser Mascarpone (429) więcej...Ser kozi twardy (452) więcej...Mleko w proszku (496) więcej...
Zawartość kalorii w jajku i innych produktach nabiałowych

jajko - powiązane produkty

  • Jajko smażone lub sadzone196 kcal/100g
  • Jajko gotowane (na twardo lub miękko)155 kcal/100g
  • Jaja kurze - JEDNO średnie jajko121 kcal/100g
  • Jajko na miękko155 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij