Jabłko - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.3 na podstawie 117 głosów.
Kategorie | Owoce
Jabłko - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma jabłko?

100g jabłek to 52 kcal.
Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 7 minut, pływać przez 6 minut lub biegać przez 5 minut.

Zobacz też tabelę kalorii jabłka.

Sprawdź jak jabłko wypada na tle innych owoców:

52 kalorie w jabłku - to dużo czy mało?

Jabłko to produkt o małej ilości kalorii (pamiętajmy, że bierzemy pod uwagę tylko produkty z kategorii owoców).

To niedużo ale da się znaleźć mniej kaloryczne produkty. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak cytryny, arbuzy czy owoce oksomianu.

Kalorie w jabłku pochodzą w 2% z białka, 96% z węglowodanów i 3% z tłuszczy.

jabłko - różne rodzaje, kalorie

  • Jabłko, bez skóry 48 kcal/100g
  • Jabłko, mrożone 48 kcal/100g
  • Płatki owsiane błyskawiczne, pieczone jabłko 363 kcal/100g

Jabłko - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 52 kcal
Węglowodany 13.81 gram
Błonnik 2.4 gram
Tłuszcze 0.17 gram
Białko 0.26 gram

jabłko - tabela kalorii

  • 10g jabłek5 kcal
  • 20g jabłek10 kcal
  • 50g jabłek26 kcal
  • 100g jabłek52 kcal
  • 200g jabłek104 kcal
  • 500g jabłek260 kcal

jabłko - witaminy w 100g

  • Witamina A 54 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.017 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.026 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.091 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.061 mg
  • Witamina B6 0.041 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 3 mcg
  • Witamina C 4.6 mg
  • Witamina E 0.18 mg
  • Witamina K 2.2 mg

Skład energetyczny jabłka

  • 96% WĘGL.
  • 2% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

jabłko - minerały w 100g

  • Potas 107 mg
  • Potas 107 mg
  • Fosfor 11 mg
  • Magnez 5 mg
  • Wapń 6 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.12 mg
  • Cynk 0.04 mg
  • Beta karoten 27 mg

100g jabłek to:

52kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 7 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 10 minut Jazdy konnej
Tenis 5 minut Gry w tenisa
Bieganie 5 minut Biegania
Pływanie 6 minut Pływania

Informacje ogólne

Jabłko to jeden z najczęściej spożywanych owoców - wszak jest symbolem polskiej kuchni. Doczekało się nawet bardzo trafnego powiedzenia: jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. W istocie - jabłko to jeden z najzdrowszych owoców, wskazane jest zatem jak najczęstsze jego spożywanie. Ale uwaga - nie obieraj jabłka ze skórki; wtedy doświadczysz pełni jego prozdrowotnych właściwości.

Przeczytaj: Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Właściwości zdrowotne

Jabłko to niskokaloryczny i soczysty owoc, który wyróżnia się wysoką zawartością pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Dzięki temu zapewnia długotrwałe uczucie sytości, wspomagając odchudzanie, a jednocześnie obniż poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Jabłka mają niski indeks glikemiczny, zawierają sporo witaminy C, potasu, beta - karotenu, minerałów czy antyoksydantów. Wartości odżywcze są różne dla poszczególnych odmian jabłek, co nie zmienia faktu, że każda z nich jest bardzo zdrowa.
 

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Przechowywanie

Jabłka to owoce o delikatnym miąższu, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Jeśli mamy duże ilości jabłek i zależy nam na ich dłuższym przechowywaniu  - idealna będzie piwnica, ale jabłka powinny mieć nienaruszoną skórkę. Przechowywanie jabłek w lodówce czy szczelnie zamkniętych pojemnikach nie jest dobrym pomysłem.
 

Przeczytaj: Czym są tzw. superfoods?

Jabłka w kuchni

Jabłka w kuchni mogą być wykorzystywane na wiele sposobów - jako owoce świeże, przetwory, owoce suszone czy soki. Urozmaicają smak koktajli, deserów i wypieków. Wzbogacają smak mięs, stanowiąc idealny pomysł na farsz. Świetnie komponują się z wieloma sałatkami, mogą być ugotowane na kompot lub pieczone z dodatkiem cynamonu.

Przeczytaj: Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie na kalorie?

Zastosowanie medyczne

Jabłka doskonale wpływają na zdrowie, a jednocześnie są powszechnie dostępne przez cały rok, zatem powinny być spożywane przez każdego. Neutralizują zakwaszenie organizmu i wspomagają jego oczyszczanie, normalizują poziom glukozy we krwi i zapobiegają rozwojowi cukrzycy. Wspomagają odporność organizmu, a zawarta w jabłkach kwercetyna działa protekcyjnie na układ nerwowy. Natomiast antyutleniacze chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia orz chronią przed nowotworami i wzmacniają serce.

Przeczytaj: Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować

Przeciwwskazania

Jabłka powinny być ostrożnie spożywane przez osoby z chorobami wątroby oraz nieżytem błony śluzowej żołądka. Wtedy jabłka dobrze jest ugotować lub upiec.
 

Przeczytaj: Dieta bez pieczywa. Co wybrać zamiast chleba i bułek?

Jabłka podczas ciąży i laktacji

Jabłka są owocami wskazanymi do spożycia podczas ciąży i laktacji. Zapobiegają towarzyszącym ciąży zaparciom i dostarczają cennych składników odżywczych.
 

Przeczytaj: Olej roślinny czy oliwa z oliwek? Który tłuszcz wybrać do smażenia?

Ile białka jest w jabłku?

Jabłka zawierają 0.26 g białka na 100g.

Ile węglowodanów jest w jabłkach?

Jabłka zawierają 13.81 g węglowodanów na 100g.

Ile waży jabłko?

Jesteśmy w trakcie ważenia jabłka. Zajrzyj do nas za kilka dni. Do tego czasu będziemy posługiwać się wartościami przyjętymi dla 100g jabłka.

Ile błonnika jest w jabłkach?

Jabłka zawierają w sobie 2.4 g błonnika na 100g.
100g jabłek zawiera ok. 2.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy jabłka zawierają gluten?

Jabłka nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma jabłko?

Jabłka zawierają 4.6 mg witaminy C na 100g.
100g jabłek zawiera ok. 4.6 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jabłku?

Jabłka zawierają 5 mg magnezu na 100g.
100g jabłek zawiera ok. 5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jabłko?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają jabłka. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.vegetafruit.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij