Granat - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.6 na podstawie 78 głosów.
Kategorie | Owoce
Granat - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma granat?

100g granatu to 83 kcal.

Na przykład średniej wielkości granat (95 g) zawiera około 79 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 11 minut, pływać przez 9 minut lub biegać przez 8 minut.

Zobacz też tabelę kalorii granatu.

Sprawdź jak granat wypada na tle innych owoców:

Czy 83 kalorie w granacie to dużo?

Zbliżona do innych produktów zawartość kalorii w granacie stawia ten produkt gdzieś po środku kategorii owoców pod względem kaloryczności.

Podobną kaloryczność ma sporo owoców. Są to na przykład owoce pigwy, maliny czy owoce pigwicy.

Kalorie w granacie pochodzą w 7% z białka, 81% z węglowodanów i 11% z tłuszczy.

Granat - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 83 kcal
Węglowodany 18.7 gram
Błonnik 4 gram
Tłuszcze 1.17 gram
Białko 1.67 gram

granat - tabela kalorii

  • Średniej wielkości granat (95g)79 kcal
  • 10g granatu8 kcal
  • 20g granatu17 kcal
  • 50g granatu42 kcal
  • 100g granatu83 kcal
  • 200g granatu166 kcal
  • 500g granatu415 kcal

granat - witaminy w 100g

  • Witamina B1 (Tiamina) 0.067 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.053 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.293 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.135 mg
  • Witamina B6 0.075 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 38 mcg
  • Witamina C 10.2 mg
  • Witamina E 0.6 mg
  • Witamina K 16.4 mg

Skład energetyczny granatu

  • 81% WĘGL.
  • 7% BIAŁKO
  • 11% TŁUSZCZ

granat - minerały w 100g

  • Potas 236 mg
  • Potas 236 mg
  • Fosfor 36 mg
  • Magnez 12 mg
  • Wapń 10 mg
  • Sód 3 mg
  • Żelazo 0.3 mg
  • Cynk 0.35 mg

średniej wielkości granat (95 g) to:

79kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 11 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 15 minut Jazdy konnej
Tenis 8 minut Gry w tenisa
Bieganie 8 minut Biegania
Pływanie 9 minut Pływania

Informacje ogólne

Owoc, którego miąższ w rzeczywistości stanowią soczyste nasiona, zdobywa coraz większą popularność.

Granat zachwyca oryginalnym wyglądem i orzeźwiającym smakiem. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i dziś dostępny jest praktycznie w każdym markecie.

Jeśli opanujesz technikę jego odpowiedniego obierania, doświadczysz wielu korzyści z jego spożycia.

Przeczytaj: Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Właściwości zdrowotne

Granaty cechuje ogromna zawartość antyutleniaczy, zatem owoc ten jest nieoceniony w profilaktyce wielu chorób oraz spowalnianiu procesów starzenia.

Dostarcza witamin z grupy B, C, A, K a także wapń, magnez, cynk, fosfor czy miedź.

Granat wzbogaca ponadto dietę o duże ilości błonnika. Zarówno cały owoc, jak i bardzo popularny sok z granatu skutecznie dbają o zdrowie i urodę.

Przeczytaj: Kawa kuloodporna – wady i zalety jej spożywania

Przechowywanie

Owoc granatu przechowywany może być w temperaturze pokojowej przez około miesiąc, zaś w lodówce – przez dwa miesiące.

Aby zapewnić jak najdłuższą świeżość granatu należy wybierać w sklepie owoce ciężkie, z cienką i naprężoną skórką.

Przeczytaj: Ile wody dziennie wypijać?

Granat w kuchni

Granat w kuchni najczęściej spożywany jest w postaci orzeźwiającego soku.

Natomiast pestki z granatu – poza efektownym wyglądem – wzbogacają smak sałatek owocowych, koziego sera, drobiu, koktajli owocowych.

W krajach arabskich popularny jest sos w pestek granatu oraz orzechów, a z suszonych nasion zaparzana jest herbata.

Przeczytaj: Dieta w czasie PMS. Co jeść w „te” dni?

Zastosowanie medyczne

Granat z racji zawartości antyutleniaczy wzmacnia układ sercowo – naczyniowy, działa przeciwzapalnie, wspomaga odporność oraz hamuje rozwój nowotworów płuc, piersi, prostaty, skóry oraz jelit.

  • Normalizuje poziom lipidów i glukozy we krwi
  • Zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera
  • Działa moczopędnie
  • Oczyszcza organizm
  • Łagodzi objawy menopauzy
  • Wspomaga leczenie reumatyzmu

Przeczytaj: Czy kawa tuczy?

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania granatu jest nadkwasota żołądka, zapalenie błon śluzowych żołądka lub choroba wrzodowa.

Przeczytaj: Dieta dla osób, które mają skurcze

Granat podczas ciąży i laktacji

Granat wykazuje ochronne działanie na płód, zatem jego spożycie jest wskazane w ciąży. Warto jednak ograniczyć jego spożycie, gdy kobieta w ciąży doświadcza zgagi. Nie inaczej jest podczas laktacji - granat stanowi cenne uzupełnienie diety.

Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Ile białka jest w granacie?

Granat zawiera 1.67 g białka na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 1.6 g białka.

Ile węglowodanów jest w granacie?

Granat zawiera 18.7 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 17.8 g węglowodanów.

Ile waży granat?

Średniej wielkości granat (część jadalna po obraniu) waży ok. 95g.

Ile błonnika jest w granacie?

Granat zawiera w sobie 4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 3.8 g błonnika. Odpowiada to ok. 13% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy granat zawiera gluten?

Granat nie zawiera glutenu. Nie szkodzi osobom wrażliwym na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma granat?

Granat zawiera 10.2 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 9.69 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w granacie?

Granat zawiera 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 11.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma granat?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny ma granat. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • authoritynutrition.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij