Figi - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 81 głosów.
Kategorie | Owoce
Figi - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma figa?

100g fig to 74 kcal.

Przykładowo średniej wielkości figa (70 g) zawiera około 52 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 7 minut, pływać przez 6 minut lub biegać przez 5 minut.

Zobacz też tabelę kalorii figi.

Sprawdź jak figa wypada na tle innych owoców:

74 kalorie w fidze - to dużo czy mało?

Liczba kalorii w fidze jest średnia w porównaniu do innych produktów z kategorii owoców.

Wśród owoców znajdziemy wiele produktów o zbliżonej kaloryczności. Nie trzeba daleko szukać, będą to na przykład owoce agrestu, winogrona czy grejpfruty.

Kalorie w fidze pochodzą w 4% z białka, 93% z węglowodanów i 3% z tłuszczy.

figa - różne rodzaje, kalorie

  • Suszona figa 249 kcal/100g

Figi - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 74 kcal
Węglowodany 19.18 gram
Błonnik 2.9 gram
Tłuszcze 0.3 gram
Białko 0.75 gram
Indeks glikemiczny 35

figa - tabela kalorii

  • Średniej wielkości figa (70g)52 kcal
  • Garść fig (240g)178 kcal
  • 10g fig7 kcal
  • 20g fig15 kcal
  • 50g fig37 kcal
  • 100g fig74 kcal
  • 200g fig148 kcal
  • 500g fig370 kcal

figa - witaminy w 100g

  • Witamina A 142 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.06 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.05 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.4 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.3 mg
  • Witamina B6 0.113 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 6 mcg
  • Witamina C 2 mg
  • Witamina E 0.11 mg
  • Witamina K 4.7 mg

Skład energetyczny figi

  • 93% WĘGL.
  • 4% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

figa - minerały w 100g

  • Potas 232 mg
  • Potas 232 mg
  • Magnez 17 mg
  • Wapń 35 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.37 mg
  • Cynk 0.15 mg
  • Beta karoten 85 mg

średniej wielkości figa (70 g) to:

52kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 7 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 10 minut Jazdy konnej
Tenis 5 minut Gry w tenisa
Bieganie 5 minut Biegania
Pływanie 6 minut Pływania

Informacje ogólne

Figa to pochodzący z Azji Mniejszej owoc o zaskakującym smaku i szeregu wartości odżywczych.

W Polsce najbardziej popularne są figi suszone, zaś świeże figi spożywane są niezwykle rzadko.

Zarówno jedne, jak i drugie warto włączyć do codziennej diety. Dlaczego?

Przeczytaj: Dieta dla osób, które mają skurcze

Właściwości zdrowotne

Figi zawierają bardzo dużo kluczowych dla zdrowia składników odżywczych. Mowa chociażby o błonniku – suszone figi zawierają go niezwykle dużo.

Suszone figi to także prawdziwa skarbnica wapnia – 100 g suszonych owoców zawiera go tyle, co szklanka mleka.

Figi dostarczają ponadto dużych ilości witamin A, C, K i z grupy B oraz mikroelementów: żelaza, magnezu, fosforu, potasu czy kwasu foliowego.

Figi suszone zawierają wiele wartości odżywczych, ale także kalorii, zaś świeże owoce są lżejszą propozycją.

Przeczytaj: Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Przechowywanie

Świeże figi to owoce o stosunkowo krótkim okresie przydatności do spożycia. Należy kupować owoce z nienaruszoną skórką, a przechowywać je należy w lodówce, najlepiej na papierowym ręczniku.

Mniej problemu jest z przechowywaniem suszonych fig – te wystarczy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdzie leżeć mogą nawet przez kilka miesięcy.

Przeczytaj: Dieta w czasie PMS. Co jeść w „te” dni?

Figi w kuchni

Figi w kuchni stanowią bardzo cenną przekąskę. Świeże owoce można rozkroić i jeść miąższ łyżeczką. Idealnie nadają się do przyrządzania dżemów i konfitur.

Bardzo dobrze komponują się z deserami i słodkimi wypiekami, ale także mięsem, wędlinami czy serami.

Natomiast figi suszone są doskonałe jako dodatek do ciasteczek, muesli, sporządzania herbaty czy nalewek.

Przeczytaj: Co jeść, a czego nie, aby uniknąć wzdęć i gazów

Zastosowanie medyczne

Figi z racji wysokiej zawartości wielu mikroelementów wykazują szereg właściwości prozdrowotnych.

Jesteś narażony na stres bądź pijesz dużo kawy? Figa uzupełni niedobory magnezu.

Masz osłabione kości, przechodzisz menopauzę, jesteś dzieckiem w okresie wzrostu? Dzięki figom dostarczysz odpowiednich ilości wapnia.

Figi wzmacniają wzrok, poprawiają stan skóry i leczą trądzik, redukują poziom cholesterolu i wzmacniają serce oraz utrzymują równowagę wodno – elektrolitową organizmu.

Ponadto figi wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie oraz spowalniają procesy starzenia.

Przeczytaj: Nietolerancja laktozy – czym zastąpić mleko?

Przeciwwskazania

Spożywanie fig nie jest wskazane osobom z nadwagą, odchudzającym się oraz cierpiącym na cukrzycę.

Przeczytaj: Kiedy powinniśmy się ważyć? Rano czy wieczorem?

Figi podczas ciąży i laktacji

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania fig w ciąży jest cukrzyca ciężarnych.

W ciąży figi mogą łagodzić poranne nudności, zatem ich spożycie jest wskazane.

Podczas karmienia piersią również bez obawy można włączyć figi do diety.

Przeczytaj: Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Ile białka jest w fidze?

Figi zawierają 0.75 g białka na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 0.5 g białka.

Ile węglowodanów jest w figach?

Figi zawierają 19.18 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 13.4 g węglowodanów.

Ile waży figa?

Średniej wielkości figa (część jadalna po obraniu) waży ok. 70g. Garść figi waży ok. 240g.

Ile błonnika jest w figach?

Figi zawierają w sobie 2.9 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 2 g błonnika. Odpowiada to ok. 7% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy figi zawierają gluten?

Figi nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma figa?

Figi zawierają 2 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 1.4 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w fidze?

Figi zawierają 17 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 11.9 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma figa?

Figi mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 35.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.bbcgoodfood.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij