Chia (nasiona) - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki nasion chia
Inne nazwy: Szałwia hiszpańska
Charakterystyczne właściwości nasion chia
Ziarna chia (szałwii hiszpańskiej) to malutkie, delikatnie podłużne w kształcie nasiona oleste. Rodzimi Meksykanie uptawiali szałwię hiszpańską w ilościach podobnydh do upraw kukurydzy czy amaranty.
Wielu ekspertów ds. żywienia stawia nasiona chia w czołówce naturalnych suplementów diety, ze względu na niespotykanie wysoką zawartość składników odżywczych.
Nasiona Chia to zdrowe źródło substancji odżywczych takich jak kwasy tłuszczowe Omega 3 (kwas a-linolenowy), przeciwutleniacze, minerały, witaminy i błonnik pokarmowy. A wszystko to we właściwych proporcjach.
Szałwia hiszpańska to małe, nisko rosnące zielę, odporne na susze. Rośnie i kwietnie dobrze na piaszczystych, żyznych glebach.
Szałwia hiszpańska może sięgać do 1 metra wysokości. Jej kwiaty mają różowo-foloetowy kolor. pojawiają się po ok. 4 miesiącach.
Nasiona chia występują w różnych kolorach w zależności od odmiany rośliny. Najpopularniejsze, dostępne w Polsce nasiona mają zwykle kolor czarny i szary ale chia występuje także w odcieniach koloru brązowego i białego.
Ziarna chia mają średnicę ok. 1 mm. Gładka zęwnętrzna otoczka ziarna składa się z higroskopijnej powłoki ochronnej, która obsorbuje wodę i pęcznieje. Po nasiąknięciu ziarna chia mogą być kilkukrotnie większe w stosunku do pierwotnego rozmiaru.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się chia spośród nasion i orzechów
W porównaniu z innymi nasionami i orzechami chia charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, żelaza, niacyny (witaminy B3) i wapnia. Zawiera też dawkę magnezu, fosforu i sodu.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze nasion chia na wykresach.
chia - witaminy (w 100g)
- Witamina A54 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.62 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.17 mg
- Witamina B3 (Niacyna)8.83 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)49 mcg
- Witamina C1.6 mg
- Witamina E0.5 mg
Skład nasion chia (w 100g)
- 42.12g WĘGLOWODANY
- 30.74g TŁUSCZE
- 16.54g BIAŁKO
- 34.4g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 33% WĘGLOWODANY
- 13% BIAŁKO
- 54% TŁUSZCZ
chia - minerały (w 100g)
- Potas407 mg
- Fosfor860 mg
- Magnez335 mg
- Wapń631 mg
- Sód16 mg
- Żelazo7.72 mg
- Cynk4.58 mg
Właściwości zdrowotne
- Nasiona chia składają się niemal w wszelkich niezbędnych człowiekowi składników odżywczych, takich jak białka, kwasy tłuszczowe Omega 3, przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. Dodatkowo wszystkie te składniki występują w nasionach szałwii hiszpańskiej we właściwych dla potrzeb człowieka proporcjach.
- Ziarna chia są bogate w klaorie, jednak większość tych kalorii pochodzi z wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Chia zawiera doskonałe proporcje kwasów Omega 3 do tłuszczów wielonasyconych.
- Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe Omega 3 zawarte w nasionach chia, takie jak ALA, pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi, ryzyko choroby wieńcowej, udaru mózgu a także raka piersi, okrężnicy i prostaty. Odpowiednie ilości kwasów Omega 3 są istotne dla prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu nerwowego u niemowląt i małych dzieci
- Nasiona Chia zawierają wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, takich jak kwas ferulowy, kwas kofeinowy, kwercetyna, itp.
- 100 g nasion zapewnia około 90% dziennego zalecanego poziomu spożycia błonnika pokarmowego. Chia to ziarna bezglutenowe. Osoby z rozpoznaną wrażliwością na gluten lub chorobą celiaki mogą bezpiecznie spożywać nasiona chia.
- Chia ma bardzo niski indeks glikemiczny na poziomie 3. Tak niski indeks glikemiczny pomaga w skutecznej regulacji dziennego poziomu glukozy we krwi.
- Nasiona chia są doskonałym źródłem witamin, takich jak niacyna, ryboflawina, tiaminy, kwas foliowy. Niacyna pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi. Poza tym zwiększa aktywność kwasów GABA wewnątrz mózgu, co z kolei pomaga zmniejszyć niepokój i nerwicę.
- Ziarna chia są dobrym źródłem wielu niezbędnych minerałów. Zawierają m. in. wapń, fosfor, żelazo, mangan i magnez - wiele z tych minerałów odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości, produkcji krwinek czerwonych, syntezie enzymów, a także regulowaniu aktywności mięśni serca i mięśni szkieletowych.
Przeczytaj:
Jak przechowywać ziarna chia
Aby maksymalnie wydłużyć okres przydatności nasion chia do spożycia zaleca się przechowywać je w suchym chłodnym i zaciemnionym miejscu - najlepeiej w szczelnie zamkniętej torbie lub pojemniku.
Przeczytaj:
Jak jeść chia - zastosowania kulinarne
Ziarna chia są stosunkowo łatwo dostępne na rynku przez cały rok. Dlatego stanowią doskonały dodatek do potraw, także tych sezonowych.
Chia można używać na kilka sposobów. Aztekowie i Majowie podobno pili chiaa przygotowane z gorącą wodą.
Obecnie na rynku są dostępne gotowe napoje z chia. Łatwo także przygotować taki napój samemu, mieszając ziarna z sokiem lub dowolnym innym płynem.
Popularne są także puddingi chia - robi się je mieszając ziarna z jogurtem naturalnym lub z mlekiem kokosowym.
Nasiona można także dodawać do wypieków - chleba, ciasteczek, babeczek itp.
Mogą służyć także jako dodatek do sałatek, jogurtów czy deserów.
Przeczytaj:Nasiona Chia - 6 potwierdzonych właściwości zdrowotnych
Przeciwwskazania
Nie stwierdzono, aby nasiona Chia wywoływały reakcji związane z nietolerancją lub reakcje alergiczne u ludzi.
Chia w ciąży i podczas karmienia piersią
Kobiety w ciąży, kobiety karmiące i małe dzieci mogą bezpiecznie spożywać nasiona w małych ilościach.
Przeczytaj:Dieta bez pieczywa. Co wybrać zamiast chleba i bułek?
Ile białka jest w chia?
Ziarna chia zawierają 16.54 g białka na 100g.
Łyżka nasion chia (10 g) zawiera ok. 1.7 g białka.
Ile węglowodanów jest w ziarnach chia?
Ziarna chia zawierają 42.12 g węglowodanów na 100g.
Łyżka nasion chia (10 g) zawiera ok. 4.2 g węglowodanów.
Ile waży chia?
Łyżka nasion chia waży ok. 10g.
Łyżeczka nasion chia waży ok. 5g.
Szklanka nasion chia waży ok. 180g.
Ile błonnika jest w ziarnach chia?
Ziarna chia zawierają w sobie 34.4 g błonnika na 100g.
Łyżka nasion chia (10 g) zawiera ok. 3.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 11% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma chia?
Ziarna chia zawierają 30.74 g tłuszczu na 100g.
Łyżka nasion chia (10 g) zawiera ok. 3.074 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 6% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w chia?
Ziarna chia zawierają 335 mg magnezu na 100g.
Łyżka nasion chia (10 g) zawiera ok. 33.5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma chia?
Ziarna chia mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 3.
Wykresy - jak chia wypada na tle innych nasion i orzechów?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak chia prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
chia - powiązane produkty
- Chia nasiona Sante456 kcal/100g
- Chia pudding131 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma kokos?
- Czy chia tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w orzechach laskowych?
- Jakie witaminy mają orzechy macadamia?
- Ile błonnika jest w orzeszkach ziemnych?
- Czy orzesznik zawiera gluten?
- Ile tłuszczu mają orzeszki piniowe?
- Ile magnezu znajduje się w pistacjach?
- Jaki indeks glikemiczny ma mak?
- Ile białka jest w nasionach dyni?
- Ile waży komosa ryżowa?
Dodaj opinię