Zostań domowym baristą. 6 kroków do idealnego espresso

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 12 maja
Materiał partnerski
Zostań domowym baristą. 6 kroków do idealnego espresso

Najlepsze espresso wypijesz we włoskiej kawiarni i… we własnej kuchni! Chcesz nauczyć się sztuki parzenia tego napoju, aby zyskać tytuł najlepszego domowego baristy? Podpowiadamy, jak w 6 krokach przygotować perfekcyjne espresso, które oczarowuje smakiem, zapachem i pobudza do działania.

Krok 1. – wybierz odpowiednie ziarna

Podstawą pysznego i idealnego espresso są wysokiej jakości ziarna kawowca. Do jego przygotowywania wybieraj świeże kawy ziarniste. Może być to arabica lub mieszanka ziaren arabiki i robusty.

Jeśli chcesz przygotować wyśmienite espresso, to ziarna zmiel tuż przed jego zaparzeniem. Wtedy oddadzą one maksimum swojego aromatu. Dzięki temu czarny napój będzie mieć jednocześnie wyrazisty i bogaty smak.

Krok 2. – użyj odpowiedniej ilości ziaren

Do przygotowania espresso o idealnie zbalansowanym smaku, potrzebujesz 7 g zmielonych ziaren. Do odmierzania odpowiedniej ilości kawy używaj wagi kuchennej.
Pamiętaj, że tradycyjne, włoskie espresso to napój mający zaledwie ok. 25-35 ml. Dlatego musisz precyzyjnie odmierzyć ilość ziaren, z których powstanie kawowy napar.

Krok 3. – z wyczuciem zmiel ziarna

Do mielenia ziaren, z których zamierzasz zaparzyć espresso, używaj młynka żarnowego. Równomiernie rozdrobni on kawę, dzięki czemu przygotujesz napój o pożądanym, zbalansowanym aromacie.

Krok 4. – stosuj się do zasad prawidłowej techniki parzenia espresso

Przygotowanie oryginalnego, intensywnego espresso przypomina laboratoryjną procedurę. Ważne są ilość, jakość i stopień zmielenia ziaren, a także precyzyjne parametry ich parzenia. Polecamy użycie ekspresu kolbowego.

By przygotować perfekcyjne espresso:

  • do jego zaparzenia wykorzystaj wodę o temperaturze między 90 a 96 °C

Jeśli masz ekspres ciśnieniowy z regulacją temperatury wody, to parząc espresso, koniecznie wykorzystaj tę funkcję.

  • nasyp ziarna do kolby i z wyczuciem ubij je tamperem

Woda powinna sączyć się przez kolbę z kawą przez ok. 25-30 sekund. Jeżeli uda ci się zaparzyć espresso w takim czasie, jesteś na dobrej drodze do zostania domowym baristą. Świadczy to o optymalnym zmieleniu ziaren i ich odpowiednim ubiciu w kolbie;

  • zadbaj o odpowiednie ciśnienie podczas parzenia kawy

W przypadku espresso powinno wynosić ono 9 bar.

Krok 5. – wybierz dobre filiżanki do espresso

Porcja tradycyjnego włoskiego espresso powinna być podana w filiżance mającej 60-80 ml pojemności. Warto, aby naczynie to było wykonane z „grubszej” porcelany. Taka filiżanka będzie dłużej chronić kawę przed wystygnięciem, gdyż porcelanowe ścianki dobrze utrzymują ciepło.

Krok 6. – podaj espresso we właściwy sposób

Espresso najlepiej serwować w filiżance ze spodeczkiem. Wraz z kawą trzeba koniecznie podać szklankę niegazowanej wody. Pije się ją nie w trakcie degustacji espresso, ale jeszcze przed skosztowaniem jego pierwszego łyku. Woda ma za zadanie oczyścić kubki smakowe na języku. Tylko w ten sposób można poczuć bogactwo nut smakowych znajdujących się w porcji intensywnej, krzepiącej kawy.

Opanowanie sztuki parzenia espresso wymaga czasu i cierpliwości. Nie zniechęcaj się, jeżeli twoja pierwsza kawa będzie daleka od ideału. Pamiętaj, że fundamentem twojego sukcesu jako domowego baristy, jest wybór wysokiej jakości ziaren (np. z https://woseba.pl). Wisienką na torcie jest porcelanowa filiżanka i szklanka wody podana do espresso.

Napisz komentarz