Przepis na placki ziemniaczane z łososiem i sosem
Placki ziemniaczane zaczynamy przygotowywać od obrania i starcia na tarce o drobnych oczkach ziemniaków. Następnie odstawiamy je i w drobną kostkę kroimy cebulę wraz z czosnkiem.
Tematy:GranatCebulaZiemniakiJajkoJogurt naturalnyOwsianka (na wodzie)
Do przygotowania 4, 5 porcji placków ziemniaczanych z łososiem i sosem potrzeba:
Placki:
- kg ziemniaków,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki (ja dałam owsianą),
- sól i pieprz.
Sos:
- kostka twarogu,
- duży jogurt naturalny,
- ogórek szklarniowy,
- mały ząbek czosnku,
- koper,
- sól, pieprz i czosnek granulowany,
- 200 g. łososia wędzonego.
Ziemniaki jak postoją kilka minut, to zacznie oddzielać się od nich woda. Należy ją odlać i przełożyć ziemniaki do miski. Następnie dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, wbić jajka, wsypać mąkę i doprawić solą i pieprzem.
Pełną treść przepisu znajdziesz na blogu Marcia Time.
Popularne na blogu
Napisz komentarz