Ile robaków w bułce a ile w pizzy? Nowe regulacje Komisji Europejskiej

Ocena: 5 na podstawie 2 głosów. | 25 lutego
Ile robaków w bułce a ile w pizzy? Nowe regulacje Komisji Europejskiej

Już niedługo jedząc na śniadanie bułkę możesz nieświadomie połknąć kilka robaków.

Perspektywa jedzenia insektów przez ludzi na szeroką skalę jest coraz bliższa. Na początek nie będzie to wyglądać aż tak drastycznie jak sugeruje grafika, ale owady (a precyzyjnie mówiąc świerszcze) już niedługo na stałe wejdą w skład produktów spożywczych dopuszczonych do produkcji i sprzedaży w Unii Europejskiej.

Tematy:JabłkoŚliwkaKonina (mięso z konia)PizzaBułka (pszenna)Mąka (pszenna)Mąka

Mąka ze świerszczy

Mowa tu o ogłoszonej na koniec stycznia 2023, zgodzie Komisji Europejskiej na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcz domowy). 

Tzw. ‘mąka ze świerszczy’ będzie mogła być stosowana jako dodatek do określonych produktów spożywczych w ilości określonej w rozporządzeniu komisji. Przykładowo dla pieczywa będzie to 2g na 100g docelowego produktu.

Robaki w cieście do pizzy

Produkty, w których będzie można stosować ten kontrowersyjny produkt to np. makarony, pieczywo i pizza a także herbatniki, wyroby czekoladowe, zupy i koncentraty w proszku, mieszanki do wypieków czy przetwory mięsne.

Same wartości odżywcze mąki ze świerszczy nie są jeszcze dokładnie znane ale można przypuszczać, że będzie to produkt wysokobiałkowy i będzie używany do wzbogacania docelowych produktów właśnie w białko.

Uważaj czy nie połknąłeś robaka

Ludzie od dawna czują ogólną niechęć do jedzenia robaków a przypadkowe jego połknięcie np. przy jedzeniu jabłka czy śliwki powoduje mimowolny odruch wymiotny.

W rozporządzeniu Komisji Europejskiej nie ma nigdzie mowy aby produkty spożywcze zawierające nową mąkę musiały być jakoś specjalnie oznakowane więc mieszkańcy UE, którzy czują odrazę na samą myśl o jedzeniu owadów, będą musieli bardzo uważnie czytać etykiety.

Ile robaków w bułce a ile w pizzy?

Jako ciekawostkę warto zauważyć, że nasz mały przyjaciel, zwany świerszczem domowym, osiąga wagę  ok. 0.4g. Po wysuszeniu jednak ich masa spada kilkukrotnie. Przyjmując, że średniej wielkości bułka waży ok 80g, to jedząc codziennie na śniadanie taką bułkę z dodatkiem mąki ze świerszczy będziemy połykać przy okazji kilkanaście świerszczy.

A jeśli zamówimy z kimś pizzę ‘na pół’, można przyjąć, że każda z jedzących osób skonsumuje nawet kilkadziesiąt owadów.

Pomysł z Azji

Na chwilę obecną tylko jedna firma uzyskała autoryzację do produkcji mąki ze świerszczy na rynek europejski ale niewykluczone, że będą kolejne. Co ciekawsze, ta firma nie pochodzi z krajów europejskich a z Wietnamu.

Choć mąka ze świerszczy budzi spore kontrowersje należy uczciwie wspomnieć, że nie jest to pierwszy półprodukt pochodzący z insektów, który jest dopuszczony do stosowania w produkcji żywności.

Od dawna w przemyśle spożywczym jest stosowany czerwony barwnik o nazwie koszelina (symbol E120). Jest to substancja również pozyskiwana z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus).

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Popularne na blogu

Napisz komentarz

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy środki zwiększające bezpieczeństwo Twoich danych osobowych oraz wykorzystujemy pliki cookies i local storage.

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności.

Szczegółowe informacje na temat zarządzania Twoją prywatością:

Polityka Prywatności

Polityka Cookies

Wyrażam zgodęNie wyrażam zgody

W każdej chwili możesz zmienić to ustawienie na stronie Polityki Cookies