Nasiona – urozmaicenie i ważny składnik diety

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 21 maja
Materiał partnerski
Nasiona – urozmaicenie i ważny składnik diety

W przypadku nasion rozmiar nie ma znaczenia! Często te niewielkie mają super moce i korzystny wpływ na zdrowie czy samopoczucie człowieka. Warto więc włączyć je do swojej diety. Które dokładnie? Podpowiadamy!

Na pewno znasz powiedzenie „w zdrowym ciele, zdrowy duch”, ale… Nic nie bierze się samo z siebie. Na zdrowie musimy zapracować sami. Dobra wiadomość jest taka, że nie jest to trudne. Nasza rada? Zaprzyjaźnij się z nasionami, które są skarbnicą witamin, minerałów, zdrowych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Sprawdź, które z nasion warto chrupać na zdrowie!

Dlaczego warto jeść nasiona?

Powodów jest wiele. Przede wszystkim, o czym już zostało wspomniane na wstępie, są źródłem cennych składników odżywczych. Warto wspomnieć tu witaminę E, bez której nasz układ nerwowy nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować.

Ponadto nasiona obfitują w błonnik i białko, dzięki czemu wspierają metabolizm i dostarczają tkankom materiału budulcowego. Dodatkowo jako antyoksydant wspierają pracę układu odpornościowego, a jednocześnie chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Oczyszczają układ pokarmowy i ułatwiają pozbywanie się toksyn, przyspieszają spalanie tłuszczu, dodają energii, zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Wspomagają leczenie wielu schorzeń, a niektórym nawet przeciwdziałają. Pozytywnie wpływają na kondycję paznokci, skóry i włosów. To zdrowa i sycąca przekąska, pełna wartościowych składników.

Dobra wiadomość dla osób będących na diecie bezglutenowej – nasiona są naturalnie bezglutenowe!

Najpopularniejsze nasiona, które chętnie spożywamy

Które nasiona zasługują na miano superfoods? Zdecydowanie wszystkie! Są jednak takie, które warto na stałe wprowadzić do menu. O nich poniżej.

Nasiona siemienia lnianego

Siemię lniane jest nie tylko popularne, ale również zalicza się je do najzdrowszych nasion, tak samo jak nasiona konopi. W czym tkwi sekret ich sukcesu? Nasiona lniane są źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, budują mięśnie i sycą. Biorąc pod uwagę te właściwości, warto polecić je osobom będącym na diecie odchudzającej i aktywnym fizycznie. Poleca się je również osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy.

Ale nasiona siemienia to również przeciwutleniacze, które powstrzymują niekorzystne działanie wolnych rodników i wzmacniają układ immunologiczny. To także witamina E, cynk i lecytyna. Jako superfoods pozytywnie wpływają na układ nerwowy i zmniejszają ryzyko stresu oksydacyjnego.

Siemię lniane można spożywać w rozmaity sposób. Oczywiście można je zalać wodą i pić po napęcznieniu, ale smaczniejszą opcją jest dodanie nasion do musli, koktajli, sałatek czy domowych wypieków.

Nasiona dyni i słonecznika

Bardzo znane i bardzo lubiane. Chętnie dodajemy je do ciasteczek, domowego chleba, owsianki i jogurtu. Nierzadko zastępują niezdrowe przekąski, jak np. chipsy. W takiej roli świetnie sprawdzają się podczas seansów filmowych czy meczów.

Nasiona dyni to przede wszystkim szeroki wachlarz witamin. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B9, jak również witaminy A, C i E. Dynia obfituje też w minerały: potas, selen, cynk, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Dobra wiadomość dla kobiet – zawarty w nasionach cynk i selen dbają o dobrą kondycję włosów, paznokci i skóry.

Dzięki zawartości lecytyny nasiona dyni korzystnie wpływa na procesy myślowe, koncentrację czy pamięć, a zawartość fitosteroli czyni je superfoods zmniejszającym ryzyko zachorowania na choroby serca i raka prostaty.

Dynia wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Wspomaga terapie urologiczne ze względu na zmniejszenie ilości usuwanego z moczem kwasu szczawiowego.

Słonecznik to świetne źródło białka, błonnika, żelaza, cynku, kwasu foliowego i, podobnie jak nasiona dyni, witaminy E. Nasiona słonecznika są również źródłem kwasów omega-6, zawierają cenne przeciwutleniacze wzmacniające układ odpornościowy i obniżające ciśnienie krwi.

Słonecznik polecany jest wszystkim, ale w sposób szczególny powinny zwrócić na niego uwagę osoby zestresowane, zapracowane i zagrożone chorobami układu krążenia – zapobiega arytmii serca!

Nasiona konopi

Nie bez powodu na koniec zostawiliśmy nasiona konopi. Są one jednym z najbardziej wyjątkowych i wartościowych superfoods. Przede wszystkim, jako jedne z niewielu roślin, zawierają aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a których potrzebuje do prawidłowego działania układu nerwowego, odpowiedniego działania mięśni i produkcji hormonów. Są również ważne przy regeneracji wątroby.

Najważniejszym składnikiem nasion konopi są nienasycone kwasy tłuszczowe, a mówiąc dokładniej – wielonienasycone kwasy PUFA będące skuteczną formą profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Zawierają również łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, które może być dobrą propozycją dla wegan. Białko konopi ma zdecydowanie lepszą przyswajalność niż np. białko roślin strączkowych.

Nasiona konopi działają przeciwzapalnie, mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienie krwi oraz poziomu złego cholesterolu we krwi, a także zmniejszać ryzyko zawału serca. Nasiona marihuany stymulują apetyt, ułatwiają zasypianie i pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Nasiona marihuany kupisz w sklepie: https://www.taniesianie.pl/

Niełuskane nasiona konopi siewnej są również źródłem błonnika pokarmowego, który jest ważny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, a także bogactwem minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk, fosfor i miedź. Zawierają również przeciwutleniającą witaminę E.

Pssst! Nasiona konopi mają delikatnie orzechowy smak, ale jeśli chcesz wydobyć z nich to, co najlepsze, najpierw upraż je na suchej patelni, a dopiero później zmiel. W ten sposób otrzymasz doskonałą posypkę do sałatek, makaron, jogurtu, owsianki itp.

Podsumowanie

Nasiona były i są niezwykle cennym składnikiem diety. W ich przypadku powiedzenie “mała rzecz, a cieszy” sprawdza się idealnie! Czy warto włączyć je do menu? Zdecydowanie tak! Można to zrobić na wiele sposobów.

Różnego rodzaju nasiona, w tym siemienia lnianego czy konopi można dodawać do domowych wypieków, np. chleba lub ciasteczek, jak również musli, sałatek, koktajli – urozmaicą smak potraw i podwyższą ich wartość odżywczą.

Słowem – nasiona słonecznika, dyni, siemienia czy konopi siewnej to pełnowartościowy składnik codziennej diety! Smakują i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Najlepsze feminizowane nasiona marihuany znajdziesz w sklepie internetowym z nasionami konopi taniesianie.pl.

Sklep z nasionami marihuany Tanie Sianie to przede wszystkim rozmaite odmiany marihuany i różne rodzaje nasion od najlepszych producentów, jak również wartościowe produkty konopne, m.in. olejki CBD i CBG czy kosmetyki z konopi.

Napisz komentarz