Jedzenie a poziom cholesterolu – co naprawdę szkodzi Twojemu sercu?
Jednym z powszechnie znanych czynników zwiększających ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych jest wysoki poziom cholesterolu. Jego nadmiar prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, jednak pełni on również ważną rolę, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. W tym artykule poznasz rodzaje cholesterolu i ich wpływ na organizm, a także dowiesz się, w jaki sposób zbilansować codzienną dietę, by wspierać zdrowie serca.
Jednym z powszechnie znanych czynników zwiększających ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych jest wysoki poziom cholesterolu. Jego nadmiar prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, jednak pełni on również ważną rolę, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. W tym artykule poznasz rodzaje cholesterolu i ich wpływ na organizm, a także dowiesz się, w jaki sposób zbilansować codzienną dietę, by wspierać zdrowie serca.
Cholesterol w diecie – nie taki straszny wróg
Choć na ogół postrzega się go jako zagrożenie, mało kto wie, czym tak naprawdę jest cholesterol. Najprościej mówiąc, to substancja lipidowa, czyli tłuszczowa, niezbędna do właściwego funkcjonowania komórek organizmu człowieka. W zależności od jej budowy wyróżnia się dwa rodzaje cholesterolu:
- LDL – tzw. zły cholesterol, który składa się z tłuszczów o małej gęstości;
- HDL – tzw. dobry cholesterol, który składa się z tłuszczów o większej gęstości.
Cholesterol HDL występuje naturalnie w organizmie człowieka i pełni bardzo ważne funkcje, m.in. pomaga w trawieniu tłuszczów, wspiera proces wytwarzania hormonów (np. estrogenu lub progesteronu), buduje błony lipidowe, odpowiada za transport produktów metabolicznych i wchodzi w skład otoczki mielinowej komórek nerwowych. Gdyby nie "dobry" cholesterol, tkanki i narządy nie mogłoby funkcjonować prawidłowo. Więcej porad dotyczących działania ludzkiego ciała znajdziesz na specjalistycznych portalach, takich jak apteka internetowa – Wapteka.pl.
Tłuszcze nasycone – prawdziwe zagrożenie
Organizm człowieka samodzielnie produkuje aż 80% cholesterolu potrzebnego do właściwej pracy komórek. Pozostała część, czyli tylko 20%, pochodzi z produktów, jakie spożywamy na co dzień. Dla większości osób spożycie pokarmów zawierających cholesterol nie stanowi zagrożenia. Problem pojawia się, gdy przyjmuje się zbyt dużo produktów bogatych w tłuszcze nasycone i trans – ich nadmiar powoduje bowiem produkcję "złego" cholesterolu LDL, którego duża ilość we krwi zmniejsza poziom "dobrego" cholesterolu HDL, co z kolei zwiększa ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy, choroby wieńcowej lub zawałów serca, a także dolegliwości pokarmowych typu niestrawność. W takiej sytuacji pomoc niosą różnego rodzaju produkty lecznicze, w tym leki na zgagę na Wapteka.pl.
Jak obniżyć poziom cholesterolu we krwi?
Aby zredukować ilość cholesterolu LDL, należy zwrócić szczególną uwagę na swój codzienny jadłospis. Ważne, by ograniczyć spożycie tłustego mięsa, dań smażonych oraz potraw typu fast food, które są źródłem tłuszczów nasyconych odpowiedzialnych za tworzenie się "złego" cholesterolu. Lepiej zastąpić je produktami bogatymi w tłuszcze nienasycone, błonnik i kwasy omega-3, np. ryby, orzechy, owoce i warzywa, które nie tylko pomagają chronić serce, ale też działają jak gąbka, wiążąc cholesterol LDL w jelitach i zmniejszając jego wchłanianie do krwi.
Zrozumienie powyższych kwestii jest kluczowe dla utrzymania zdrowia całego ciała. Utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu jest możliwe tylko wtedy, gdy będziesz unikać tłuszczów nasyconych i zadbasz o dostarczanie codziennej porcji właściwych składników odżywczych. Jeśli naturalne metody nie dadzą pożądanych rezultatów, wystarczy udać się do apteki po leki na cholesterol – Wapteka.pl oferuje szeroki wybór produktów leczniczych na obniżenie jego ilości we krwi, co wspiera zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.
Napisz komentarz