Jakie dodatki do czarnej herbaty sprawdzą się jesienią? 5 udanych połączeń smakowych

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 22 października
Materiał partnerski
Jakie dodatki do czarnej herbaty sprawdzą się jesienią? 5 udanych połączeń smakowych

Czarna herbata jest niezwykle popularna na całym świecie. W rankingach najczęściej spożywanych napojów prześciga nawet kawę. Dobra czarna herbata zawiera w sobie teinę, która dodaje energii, ożywia umysł i wspomaga koncentrację, dlatego stanowi świetną alternatywę dla kawy. Zawarte w czarnej herbacie polifenole działają antyoksydacyjnie na nasze komórki, wspomagając walkę ze stanami zapalnymi podczas przeziębienia, dlatego czarna herbata to idealny wybór na jesień, kiedy pogoda nas nie oszczędza.

Czarna herbata — z dodatkami czy bez?

Naturalny smak czarnej herbaty ciężko opisać jako inny niż herbaciany, ale w klasycznych mieszankach powinniśmy znaleźć lekką goryczkę, słodycz i niekiedy też korzenne nuty. Czarna herbata bez dodatków jest pyszna, ale dodanie do niej odpowiednich składników może uczynić ją jeszcze lepszą! Jakie są najbardziej udane połączenia smakowe z czarną herbatą?

Z czym połączyć czarną herbatę?

Uzupełnienie czarnej herbaty o jakiś dodatek może całkowicie zmienić jej charakter. Jeśli mamy do czynienia z herbatą słabej jakości, dodanie do niej cukru może zamaskować jej braki. Ale czym  możemy uszlachetnić herbatę wysokiej jakości, aby nie zepsuć jej smaku? Oto nasze propozycje:

  1. Herbata z mlekiem — czarna herbata z dodatkiem mleka nie jest najbardziej popularnym w Polsce połączeniem, ale inne kraje w których tradycja picia herbaty jest silna, chętnie sięgają po ten duet. W Wielkiej Brytanii zwyczaj picia herbaty z dodatkiem mleka jest bardzo popularny, a indyjskie Chai Tea na bazie czarnej herbaty i przypraw również łączy się z mlekiem. Ciepłe mleko idealnie uzupełnia lekko wytrwany smak herbaty, tworząc kremowy, pobudzający napój.
  2. Herbata z miodem i cytryną — dodając miód i cytrynę do lekko ostudzonej herbaty, możemy uzyskać napar, który wspomoże naszą odporność podczas długich jesiennych wieczorów. Dodatek cytryny zapewnia dodatkowy zastrzyk witamy C, a miód zapewnia działanie antybakteryjne.
  3. Herbata z imbirem i miodem — herbata z imbirem i miodem może wspomóc nas podczas przeziębienia i choroby. Imbir ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i rozgrzewające, idealnie sprawdza się podczas chorób górnych dróg oddechowych.
  4. Herbata z sokiem malinowym — czarna herbata z dodatkiem z malin to dobre połączenie, kiedy podczas zimnego wieczoru chcemy pocieszyć się wspomnieniem lata. Słodko-kwaśne maliny idealnie komponują się z herbatą, dostarczając witaminy C i endorfin.
  5. Herbata z sokiem z pigwy — sok z pigwy to ciekawa alternatywa do herbaty z cytryną. Pigwa jest naturalnie kwaśna i cierpka, ale po ugotowaniu staje się słodka, co pozwala na ograniczenie słodzików.

Szeroki wybór wysokiej jakości czarnych herbat znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Napisz komentarz