Jak zrobić bulion warzywny?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 16 marca
Jak zrobić bulion warzywny?

Drugi najbardziej popularny wywar, czyli bulion warzywny. Bulion warzywny zaraz po rosole jest ważnym elementem w przyrządzaniu dań. 

Dzięki wywarowi z warzyw możemy nadać smak gulaszom, sosom. Bulion warzywny jest świetną bazą do zup. Możesz śmiało ugotować na nim ponadczasową pomidorową, ogórkową, a nawet szczawiową.

Warto przygotować wywar z warzyw. Jest szybki w przygotowaniu, a nadmiar bulionu możesz śmiało poporcjować i zamrozić.

Warzywa z ugotowanego bulionu możesz wykorzystać do zup, które masz zamiar ugotować lub zrobić z nich sałatkę jarzynową, przygotować pasztet warzywny, czy zrobić farsz do pierogów.

Przedstawię Ci jak wykonać aromatyczny, smaczny bulion warzywny.

Tematy:BananMarchewCebulaRzepaPietruszka (natka)Bulion warzywny z kurczakaSuszone kiwiGrzybyAromat

Idealny bulion warzywny

Co zrobić, aby bulion warzywny był aromatyczny i smakował najlepiej?

Po pierwsze, zadbaj o dużą ilość różnorodnych warzyw.

Po drugie, gotuj bulion powoli, na wolnym ogniu – tak jak w przypadku rosołu. Wolno gotowane warzywa będą uwalniały smak, a o to chodzi w bulionie warzywnym – żeby nadać mu smak.

Po trzecie, dodaj przyprawy i zioła.

Bulion warzywny – przepis podstawowy

Składniki na 2 litry bulionu

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/3 dużego selera
  • por – około 10 cm białej części
  • pęczek natki pietruszki
  • natka z selera – 2-3 łodygi (dostępny w okresie wiosenno-letnim)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone grzybki – idealne będą prawdziwki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego


Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego – rozbij je, smak ziela będzie intensywniejszy
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu – rozbij je, pieprz będzie intensywny
  • 1 łyżka soli
  • opcjonalnie możesz dodać pół łyżeczki suszonego lubczyku.
     

Przygotowanie bulionu warzywnego jest banalnie proste.

Gotowanie bulionu zaczynamy od opalenia cebuli. Możesz ją opalić nad ogniem kuchenki gazowej lub na patelni teflonowej. Cebulka powinna być mocno podpieczona.
 

W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć cebulkę, ząbki czosnku chwilę przesmaż. Następnie dodaj włoszczyznę pokrojoną w mniejsze kawałki i chwilę przesmaż. Dodaj 3 litry zimnej wody, pozostaw na małym ogniu. Dodaj także przyprawy i ulubione suszone grzybki. Na samą górę ułóż pęczek natki, kawałek pora.


Niech Twój bulion delikatnie się gotuje, do momentu aż warzywa będą miękkie.


 

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz