Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 19 marca
Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu?

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Zapewne to pytanie zadaje sobie większość polskich domów po niedzielnym rosole. Zapewne część mięsa i warzyw zostanie zjedzona z rosołem, ale co zrobić z tym co zostanie?
 

Przygotowałam dla Was kilka inspiracji na smaczne dania z wykorzystaniem mięsa i warzywa z rosołu.
 

Jeżeli masz swoje propozycje, koniecznie napisz je w komentarzu.
 

Zapraszam do czerpania inspiracji.

Tematy:JabłkoBananCzarny bez (owoce, kwiaty)MarchewSałataCebulaGroszekZiemniakiPomidorRzepa

Farsz do pierogów lub krokietów

Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to oczywiście pierogi z mięsem i warzywami z rosołu.
Wystarczy, że zmielisz warzywa i mięso, dodasz przesmażoną cebulkę sól, czarny i ziołowy pieprz oraz gałkę muszkatołową i możesz cieszyć się pysznym farszem do pierogów lub krokietów.


Zagnieć ciasto na pierogi, lub usmaż cienkie naleśniki i smaczny obiad gwarantowany.


Przepis na pierogi z farszem z mięsa i warzyw z rosołu

Składniki:
Farsz:

  • skóra i mięso oddzielone od kości i chrząstek
  • warzywa z rosołu
  • przesmażona na maśle cebula 
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej


Mięso wraz z warzywami zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj farsz. 
Jeżeli farsz jest zbyt suchy, możesz odrobinę dolać rosołu. W przypadku, gdy farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej. 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli.


​​​​​​Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne.
W przypadku, gdy ciasto będzie za rzadkie dodaj trochę mąki. Jeżeli składniki nie połączą się, to dolej trochę ciepłej wody. 
Odstaw ciasto pod ściereczką na 20 minut żeby odpoczęło.

Rozwałkuj ciasto, wykrawaj szklanką lub słoikiem krążki. Nakładaj farsz i formuj pierogi.

Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Czas gotowania to ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Ponadczasowa sałatka jarzynowa

Stara, polska, dobrze wszystkim znana sałatka jarzynowa. Idealnie nadadzą się do niej warzywa z rosołu.

Jeżeli planujesz zrobić sałatkę jarzynową to chwilę przed wykonaniem ugotuj ziemniaki i jajka na twardo.

Pokrój warzywa, dodaj jajo, ogórka kiszonego i jabłko. Nie zapomnij o groszku konserwowym.

Dodaj pieprz, trochę soli, musztardę sarepską i majonez wymieszaj wszystko. Sałatka gotowa.

Składniki na porosołową sałatkę jarzynową:

  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 2 jabłka 
  • 4 ogórki kiszone
  • groszek konserwowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu ( dodaj więcej lub mniej - wedle uznania)


Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, majonez i musztardę. Całość wymieszaj. 
Najlepiej smakuje lekko schłodzona. 
​​​​​​​

Pasztet rosołowy

Delikatny, aromatyczny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu bez wątróbki.


Aby wykonać pasztet musisz przygotować:

  • około 1 kg mięsa z rosołu – jeżeli masz mix mięsa pasztet będzie wyraźniejszy w smaku
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • przesmażona cebulka
  • 3 surowe jaja
  • 2 łyżki bułki tartej lub 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru


Wykonanie:
Mięso wraz ze skórą oddziel od kości i chrząstek. Mięso wraz z warzywami zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj jaja, bułkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki.


Pasztet piecz w 180 stopniach przez około 100 minut.

Gulasz z mięsa i warzyw z rosołu

Aby wykonać smaczny gulasz potrzebujesz:

  • mięso z rosołu
  • warzywa z rosołu
  • 1 cebulka lub kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklankę rosołu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Wykonanie:


Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulkę oraz czosnek. Po chwili dodaj oddzielone od kości i skórek mięso. Chwilę smaż.

Dodaj przyprawy, koncentrat i wlej rosół. Duś chwilę, do momentu, aż składniki się połączą.

Wymieszaj wszystko. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa.

Dopraw jeszcze jeżeli jest potrzeba.

Podawaj z ryżem, kaszą lub innym ulubionym dodatkiem do gulaszu.

Mięso i warzywa jako dodatek do zapiekanki

Kolejną, ciekawą propozycją na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej.


Wykonanie zapiekanki jest banalnie proste i szybkie. Dodatkowo, możesz dorzucić do niej przesmażone na maśle pieczarki z cebulką lub inne warzywa.


Potrzebujesz:

  • Mięsko z rosołu obrane ze skóry i kości – może być tzw. ”rwane” lub pokrojone
  • warzywa z rosołu – pokrojone w paski lub kostkę
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ser żółty twardy
  • śmietanka 18 %
  • 1 jajko
  • Naczynie żaroodporne


Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki. Ugotuj jest na pół miękko. Przestudź i pokrój w plastry o równej szerokości.
     
  2. Pokrój w plasterki pieczarki, a cebulę w piórka.  Przesmaż pieczarki i cebulę na maśle, dopraw pieprzem i solą.
     
  3. Przygotuj mięso i warzywa.
     
  4. Zacznij komponować zapiekankę.
    Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłóż na dno plasterki ziemniaków, dopraw je solą i pieprzem.
    Następnie wyłóż mięso i warzywa – także lekko dopraw.
    Na warstwę mięsno-warzywną połóż pieczarki i cebulkę.
    Przykryj warstwy ziemniakami.
     
  5. Wbij jajko do miseczki, dodaj śmietanę oraz ulubione przyprawy. Wylej masę na ziemniaki.
     
  6. Zetrzyj ser na tarce i połóż na zapiekance.
     
  7. Piecz zapiekankę w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

Smacznego.


 

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz