Dieta wspierająca pracę umysłu

Jak każdy organ naszego ciała, także mózg potrzebuje odpowiedniego odżywienia.
Zwłaszcza, że mózg to narząd o intensywnym metabolizmie, zawiadujący większością procesów życiowych.
Warto zadbać o odpowiednią dietę dla mózgu – usprawni to koncentrację i pamięć, ułatwiając sprostanie trudom wysiłku umysłowego.
Najważniejsze są kwasy omega
Dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego niezbędne są kwasy omega 3, zwłaszcza kwasy DHA i EPA.
Liczne badania naukowe udowodniły, że odpowiednia ich podaż sprzyja większej objętości mózgu oraz jego lepszemu ukrwieniu, co poza poprawą zdolności umysłowych stanowi doskonałą profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych.
Kwasy DHA i EPA znajdziesz w tłustych rybach morskich (makrela, śledź, tuńczyk, łosoś) oraz owocach morza.
Nie zapominaj o witaminach
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego przewodnictwa nerwowego, zwłaszcza witamina B12 jest kluczowa dla funkcjonowania ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.
Nie należy zapominać także o rozpuszczalnych w tłuszczach witaminach A i E oraz aminokwasów: tryptofan zawarty w mięsie dba o doskonały nastrój, zaś tyrozyna zawarta w awokado, bananach i migdałach – wspomaga koncentrację.
Glukoza - mózg jej naprawdę potrzebuje
Głównym paliwem dla mózgu jest glukoza. Najlepiej, gdy pochodzi ona z węglowodanów złożonych.
Wtedy energia uwalniana jest stopniowo, zapewniając mózgowi stały dopływ glukozy.
To dobre, gdyż mózg jest bardzo wrażliwy na nawet minimalny spadek jej stężenia we krwi, co objawia się osłabieniem, zaburzeniami koncentracji i bólami głowy.
Napisz komentarz