Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować

Jedną z najpopularniejszych diet ostatnich lat jest dieta Paleo, czyli dieta człowieka pierwotnego.
Taki model żywienia traktowany jest jako wzorcowy dla człowieka, którego organizm wyewoluował do takiej diety.
Nie jest możliwe wierne odwzorowanie diety człowieka z paleolitu, możliwe jest natomiast wyeliminowanie produktów mocno przetworzonych oraz niekorzystnych dla zdrowia.
Tematy: Awokado Oliwa z oliwek Cielęcina Konina (mięso z konia) Wołowina
Dieta Paleo – co wolno jeść?
Dieta Paleo nie jest typową dietą odchudzającą, gdyż nie narzuca konieczności ograniczenia spożywanych kalorii, a jedynie zmienia jakościowo skład diety.
Dozwolone produkty spożywcze to: dziczyzna, a z mięs hodowlanych jagnięcina, cielęcina, wołowina, królik czy baranina, ryby i owoce morza, jaja.
Wskazane są także warzywa i owoce, a za najwartościowsze źródło tłuszczy uznawane są pestki i orzechy, awokado oraz naturalne oleje (kokosowy, z wiesiołka, oliwa z oliwek).
Przeczytaj: Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak
Czego nie należy jeść
Osoby wybierające dietę Paleo powinny wyeliminować cukier, słodycze, pieczywo cukiernicze, napoje gazowane.
Niewskazane jest ponadto spożycie nabiału, fast-foodów oraz wszelkiej mocno przeładowanej sztucznymi dodatkami żywności.
Przeczytaj: Uzależnienie od słodyczy – czym się objawia i jak z nim walczyć
Czy dieta Paleo jest dla każdego?
Dieta Paleo wymaga sporo samodyscypliny i wysiłku w zdobywaniu wartościowej i nieprzetworzonej żywności.
Z racji wysokiej zawartości białka nie jest wskazana dla osób z chorobami nerek,
Natomiast niska zawartość węglowodanów wyklucza tą dietę u osób narażonych na hipoglikemie, czyli nadmierny spadek poziomu cukru we krwi (np. w przebiegu cukrzycy).
Przeczytaj: Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa