Czy awokado można jeść w ciąży?
Awokado w ciąży - tak czy nie?
A jak jest z owocem awokado? Czy można go jeść podczas ciąży? Nie tylko można, ale wręcz: należy! Owoc awokado jest całkowicie bezpiecznym pokarmem dla ciężarnych. Do tego jest on bardzo zdrowy. Zawiera witaminy C, E i A, witaminy z grupy B, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Co istotne: owoc awokado jest także źródłem kwasu foliowego, który, jak wiadomo, należy spożywać w dużych ilościach, kiedy staramy się o dziecko oraz podczas ciąży.
Awokado w diecie mamy karmiącej piersią
Kolejny po ciąży, szczególny dla kobiety czas, to karmienie piersią. Wówczas również należy bardzo dbać o swoją dietę, ponieważ to co jemy, jest przetwarzane na pokarm dla dziecka.
Czy owoc awokado będzie dla nas odpowiedni również wtedy? Jak najbardziej: tak! Owoc awokado, jest idealny dla mam karmiących, ponieważ dzięki temu, że jest wysokokaloryczny, pomaga zregenerować osłabiony produkcją pokarmu organizm. A do tego jest pyszny!
Niestety, nie wszystkie zdrowe i smaczne pokarmy są wskazane dla ciężarnych. Ciężarne nie powinny spożywać surowego mięsa, surowych jaj, ani surowych ryb, czyli na przykład: tatara, sushi, kogla-mogla.
Napisz komentarz