Czy awokado można jeść w ciąży?

Ocena: 4.5 na podstawie 130 głosów. | 26 kwietnia
Czy awokado można jeść w ciąży?

Ciąża jest szczególnym okresem w życiu każdej kobiety. Jest to czas, kiedy należy o siebie bardzo dbać i kiedy należy zwracać ogromną uwagę na to co się je. Jemy przecież wtedy nie tylko dla siebie, ale też dla naszego dziecka.

Tematy:AwokadoSzczaw

Awokado w ciąży - tak czy nie?

A jak jest z owocem awokado? Czy można go jeść podczas ciąży? Nie tylko można, ale wręcz: należy! Owoc awokado jest całkowicie bezpiecznym pokarmem dla ciężarnych. Do tego jest on bardzo zdrowy. Zawiera witaminy C, E i A, witaminy z grupy B, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Co istotne: owoc awokado jest także źródłem kwasu foliowego, który, jak wiadomo, należy spożywać w dużych ilościach, kiedy staramy się o dziecko oraz podczas ciąży. 

Awokado w diecie mamy karmiącej piersią

Kolejny po ciąży, szczególny dla kobiety czas, to karmienie piersią. Wówczas również należy bardzo dbać o swoją dietę, ponieważ to co jemy, jest przetwarzane na pokarm dla dziecka.

Czy owoc awokado będzie dla nas odpowiedni również wtedy? Jak najbardziej: tak! Owoc awokado, jest idealny dla mam karmiących, ponieważ dzięki temu, że jest wysokokaloryczny, pomaga zregenerować osłabiony produkcją pokarmu organizm. A do tego jest pyszny!

Niestety, nie wszystkie zdrowe i smaczne pokarmy są wskazane dla ciężarnych. Ciężarne nie powinny spożywać surowego mięsa, surowych jaj, ani surowych ryb, czyli na przykład: tatara, sushi, kogla-mogla.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz