Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Do niedawna zalecana była duża podaż węglowodanów o poranku, co gwarantować miało dostarczenie energii na cały dzień.
Jednak, paradoksalnie, wiele osób po takim śniadaniu szybko czuło zmęczenie i głód. I wtedy na scenę wkroczyły śniadania białkowo-tłuszczowe.
A jakie śniadanie będzie najlepsze dla Ciebie?
Tematy:AwokadoKokosMleko MasłoJajecznicaOwsianka (na wodzie)NaleśnikOmletPasta jajeczna
Śniadania węglowodanowe
Kanapki, naleśniki, placuszki, owsianka – dostarczają sporej ilości węglowodanów.
Gdy są to węglowodany złożone, pochodzące z produktów pełnoziarnistych, energia uwalniana jest znacznie dłużej.
Takie rozwiązanie dedykowane jest osobom, które dobrze się czują po takim posiłku i nie dokucza im hipoglikemia reaktywna, czyli spadek poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku.
To także doskonała opcja dla osób trenujących w godzinach porannych.
Śniadania białkowo - tłuszczowe
Jajka w każdej postaci – jajecznica, omlet, pasta jajeczna, ale także boczek, wędzona ryba czy grillowany kurczak, orzechy czy awokado – oto przykłady śniadań z niską zawartością węglowodanów.
Pomyśl o takim śniadaniu, jeśli próbujesz bezskutecznie zrzucić zbędne kilogramy - niska podaż węglowodanów o poranku oznacza brak nagłego wyrzutu insuliny, co obniży poziom kortyzolu, który o poranku osiąga maksymalne stężenie i utrudnia odchudzanie.
Jest to także doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na insulinooporność bądź cukrzycę.
Śniadanie dla zabieganych
Rano nie masz czasu na przygotowanie pożywnego śniadania?
Jeśli bliżej Ci do opcji węglowodanowej – dzień wcześniej ugotuj kaszę jaglaną, zaś rano zblenduj ją z mlekiem czy sokiem i dowolnymi owocami.
A w wersji tłuszczowej – wypij po prostu kawę kuloodporną z masłem i mlekiem kokosowym.
Napisz komentarz