Co jeść, a czego nie, aby uniknąć wzdęć i gazów

Ocena: 4.4 na podstawie 144 głosów. | 24 czerwca
Co jeść, a czego nie, aby uniknąć wzdęć i gazów

Wzdęcia to jedna z najczęstszych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a zarazem przypadłość bardzo kłopotliwa.

Wystarczy spożycie określonych produktów spożywczych, a brzuch momentalnie zwiększa swój obwód i pojawia się uczucie pełności w brzuchu, skurcze jelit i gazy.

Czego unikać, a co pomoże uporać się ze wzdęciami? Oto podstawowe zasady diety na wzdęcia.

Tematy:BrokułBrukselkaKapustaKalafiorJarmużKalarepaBazyliaSzczypiorekKolendraKoper

Składniki diety najczęściej powodujące wzdęcia - usuń je ze swojego talerza

Są składniki pokarmowe, które wywołują wzdęcia tylko u niektórych. Są tez takie „pewniaki”, których spożycie prawie u każdego zakończy się wzdęciami. Oto one:

  • warzywa kapustne: brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, kapusta pekińska
  • rośliny strączkowe: bób, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca
  • potrawy smażone na głębokim oleju
  • tłuste mięsa
  • cebula, czosnek, szczypiorek
  • ostre przyprawy
  • wędzone ryby i sery

Flora bakteryjna jelit a wzdęcia

Do wzdęć doprowadzić mogą ponadto te pokarmy, które zaburzają funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit i powodują fermentację jelitową: słodycze, owoce i soki owocowe oraz miód.

Powstaniu wzdęć sprzyja ponadto nieregularne podjadanie posiłków, wieczorne podjadanie, szybkie połykanie kęsów, które nie są dokładnie przeżute.

Jakie produkty przeciwdziałają wzdęciom?

Poza unikaniem pokarmów generujących bolesność brzucha i wzdęcia, warto wzbogacić dietę w takie składniki, które wzdęcia ograniczają.

Są to na pewno zioła: kminek, kolendra, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn czy koper.

Dodanie tych ziół do potraw o działaniu wzdymającym ograniczy przykre dolegliwości.

Warto spożywać ponadto probiotyki – jogurty naturalne i kefiry, a także kiszonki i kwas chlebowy.

Inne godne polecenia składniki diety to pełnoziarniste produkty zbożowe.

Ważne jest także spożywanie minimum dwóch litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie oraz powolne spożywanie posiłku i staranne przeżuwanie każdego kęsa.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • indianexpress.com

Komentarze

  • Aleksandra4 years ago

    Aby uniknąć wzdęć wywołanych spożywaniem rośłin strączkowych należy je odpowiednio przygotować: moczyć conajmniej prez 12 godzin, wymieniając kikakrotnie wodę na świeżą. Można ten proces wydłużyć, pozostawiając nasiona na sitku i tylko przelewając je wodą 2 razy dziennie. Możemy nawet pozwolić nasionom zakiełkować, co spowoduje, że staną się jeszcze lżej strawne. Im dłużej namaczane, tym krótszego czasu gotowania wymagają. W czasie namaczania lub gotowania można dodać do rondla łyżeczkę sody, co zmniejszy ilość rafinoz (cukrów) powodujących wzdęcia oraz zmiękczy skórkę.

  • Aleksandra4 years ago

    Aby uniknąć wzdęć wywołanych spożywaniem rośłin strączkowych należy je odpowiednio przygotować: moczyć conajmniej prez 12 godzin, wymieniając kikakrotnie wodę na świeżą. Można ten proces wydłużyć, pozostawiając nasiona na sitku i tylko przelewając je wodą 2 razy dziennie. Możemy nawet pozwolić nasionom zakiełkować, co spowoduje, że staną się jeszcze lżej strawne. Im dłużej namaczane, tym krótszego czasu gotowania wymagają. W czasie namaczania lub gotowania można dodać do rondla łyżeczkę sody, co zmniejszy ilość rafinoz (cukrów) powodujących wzdęcia oraz zmiękczy skórkę.

Napisz komentarz