Arbuz - jakie ma właściwości odżywcze i zdrowotne?
Słodkie i soczyste arbuzy na dobre zadomowiły się w naszym menu. Lubimy go za wyjątkowy smak i piękny czerwony kolor. Owoc ten jest także prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów! Poznaj jego najważniejsze właściwości i dowiedz się, dlaczego warto jeść kawon latem.
Artykuł przygotowany przy współpracy merytorycznej z allecco.pl.
Arbuz jako źródło witamin i minerałów
Miąższ arbuza jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, C i E. Wszystkie one pełnią ważne funkcje w organizmie. Przykładowo, wit. B1, B6 i B12 wspierają układ nerwowy, a B6 – układ krwionośny. Witamina A wspomaga odporność i korzystnie wpływa na wzrok. Wit. E i C to naturalne przeciwutleniacze. Witamina E obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
W arbuzie znajdują się także minerały:
magnez – uczestniczy w syntezie białka i przemianach wewnątrzkomórkowych. Wspiera układ nerwowy i mięśnie;
cynk – przyczynia się do regulacji pracy układu krwionośnego oraz wspomaga proces mineralizacji kości;
potas – niezbędny do regulacji gospodarki wodnej organizmu. Pomaga utrzymać odpowiednie pH komórek;
miedź – uczestniczy w produkcji neuroprzekaźników. Jest potrzebny do wytwarzania energii w komórce. Ponadto wzmacnia błony komórkowe;
żelazo – składnik hemoglobiny niezbędny w produkcji erytrocytów. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym;
mangan – pomaga utrzymać dobrą kondycję kości. Cenny składnik dla układu nerwowego: korzystnie wpływa na proces zapamiętywania, zmniejsza pobudliwość i poprawia koncentrację.
Ponadto w owocach arbuza znajdują się inne związki cenne dla organizmu człowieka. Są to karotenoidy, które ulegają przekształceniu w witaminę A, likopen odpowiedzialny za intensywny kolor i luteina ważna m.in. dla przyszłych mam.
Woda – ważny składnik miąższu arbuza
Dzięki dużej zawartości wody (ponad 90%) arbuz pomaga nawodnić organizm i korzystnie wpływa na działanie nerek. Już niewielki kawałek skutecznie gasi pragnienie i odświeża.
Arbuz jest owocem o niskiej zawartości kalorii. W 100 g miąższu znajduje się zaledwie 40 kcal. Oznacza to, że można go włączyć do diety osób ceniących sobie szczupłą sylwetkę. Jednak warto mieć na uwadze to, że arbuz zawiera cukry (8 g w 100 g miąższu).
Jakie właściwości prozdrowotne ma arbuz?
Arbuz pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Zawarty w nim likopen wykazuje działanie przeciwzapalne. Antyoksydanty chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Substancje znajdujące się w miąższu arbuza pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Substancje występujące w miąższu arbuza wspomagają pracę nerek i wątroby. Oprócz tego działają korzystnie na odporność organizmu.
Włącz arbuzy do Twojej diety. Ten smaczny owoc dostarczy Ci wielu cennych witamin i minerałów, a także pomoże nawodnić się w upalny dzień. Spożywaj arbuzy na surowo: jako samodzielną przekąskę, w sałatkach i napojach. Częstuj się słodkim miąższem, kiedy tylko masz na to ochotę!
Napisz komentarz