5 szybkich pomysłów na keto przekąski na imprezę
Dieta ketogeniczna to coś więcej niż tylko kolejny trend - to styl życia, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Nakłada ona jednak pewne ograniczenia żywieniowe, które dla niektórych osób mogą stanowić wyzwanie, zwłaszcza podczas organizowania spotkań towarzyskich. Czy na kolejnej imprezie chcesz zaskoczyć swoich gości pysznymi, zdrowymi i zgodnymi z dietą keto przekąskami, które każdy z nich pokocha?
W tym wpisie znajdziesz 5 pomysłów, które nie tylko zaspokoją niejedne kubki smakowe, ale przede wszystkim będą odpowiednio dopasowane do założeń diety ketogenicznej. Zapraszamy do poznania naszych propozycji, które mogą wzbogacić twój kulinarny repertuar i sprawić, że twoje keto przyjęcie będzie nie tylko zdrowe, ale i niezapomniane.
Jajka faszerowane z awokado
Jest to doskonała szybka keto przekąska na imprezę, która łączy w sobie zdrowe tłuszcze i białko. Z pewnością zadowoli każdego uczestnika twojej imprezy, a do tego jej przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
6 ugotowanych na twardo jajek
1 dojrzałe awokado
sok z połówki cytryny lub limonki
2 łyżki majonezu (możesz użyć wersji bez dodatku cukru dla lepszego dopasowania do diety keto)
sól i pieprz do smaku
papryka w proszku do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, następnie zanurz je w zimnej wodzie, aby łatwiej było je obrać.
Teraz pora zabrać się za przygotowanie farszu. Przekrój jajka na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Rozgnieć je w misce razem z awokado, sokiem z cytryny lub limonki, majonezem, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego lub małej torebki strunowej z odciętym rogiem i wypełnij nią białka jaj. Możesz zrobić to także za pomocą łyżeczki.
Zostało już tylko ułożyć jajka na talerzu i je udekorować. Posyp wierzch każdego z nich odrobiną papryki dla dodania koloru i smaku.
Wskazówki:
Jajka będą lepiej smakować, gdy podasz je po schłodzeniu.
Możesz zastąpić majonez jogurtem greckim, aby dostosować przepis do swoich potrzeb dietetycznych.
Jeśli chcesz urozmaicić przepis, dodaj szczypiorek, boczek lub ostre papryczki dla dodatkowego smaku.
Kuleczki orzechowo-serowe
Samo przygotowanie tych kuleczek zajmie ci dosłownie 10 minut. To idealna keto przekąska dla osób przepadających za słodyczami.
Składniki:
200 gram kremowego serka śmietankowego
4 łyżki masła orzechowego
słodzik do smaku (np. erytrytol)
ok. połowa tabliczki gorzkiej czekolady lub odrobina kakao
Przygotowanie:
W misce połącz wszystkie składniki poza czekoladą i mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Powstałą masę schłodź w lodówce przez 15-30 minut.
W czasie, gdy masa będzie tężeć, drobno zetrzyj czekoladę.
Gdy masa będzie odpowiednio schłodzona, formuj z niej małe kuleczki (idealne na jeden kęs) i obtocz w startej czekoladzie lub kakao.
Gdy wszystkie kulki będą już gotowe, włóż je do zamrażarki przynajmniej na godzinę. Wyjmij je odrobinę wcześniej przed przybyciem gości, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Serowe paluszki
Takie paluszki to fantastyczna przekąska, która zachwyci twoich gości. Ich chrupiąca zewnętrzna warstwa idealnie komponuje się z miękkim, rozpływającym się serem mozzarella w środku. Dla podbicia ich smaku możesz podać je z różnymi dipami.
Składniki:
ok. 300 gram żółtego, twardego sera mozzarella
3 jajka
ok. 250 gram mąki migdałowej
sól i pieprz do smaku
ok. łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokrój mozzarellę w słupki o szerokości około 1 cm.
W jednej misce wymieszaj mąkę migdałową z przyprawami, by uzyskać aromatyczną panierkę.
Do innego naczynia wbij jajka i je roztrzep.
Każdy słupek panieruj po dwa razy - najpierw zanurz w jajku, później w mące z przyprawami i powtórz cały proces raz jeszcze.
Przed smażeniem upewnij się, że każdy słupek sera jest dokładnie przykryty panierką - nie chcesz przecież, żeby wypłynął. Do panierowania najlepiej sprawdzają się jednorazowe rękawiczki, które zapobiegają lepieniu się panierki do dłoni.
Smaż do chwili aż panierka będzie rumiana.
Sałatka z brokułem i kurczakiem
Keto sałatki także sprawdzą się na imprezie jako przekąski. Są nie tylko pyszne i sycące, ale również stanowią doskonałą okazję do spożycia większej ilości niskowęglowodanowych warzyw i urozmaicają menu.
Składniki:
ok. 500 gram różyczek brokuła
ok. 400 gram filetu z kurczaka
ok. 200 gram pomidorów (mogą być pomidorki koktajlowe)
1 cebula
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
ulubiona przyprawa do kurczaka
Składniki potrzebne do przygotowania sosu czosnkowego:
ok. 50 gram jogurtu naturalnego
ok. 50 gram majonezu (najlepiej bez dodatku cukru)
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Różyczki brokuła ugotuj w delikatnie osolonej wodzie, tak by nie stały się zbyt miękkie.
Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść, a później pokrój w kostkę i dopraw tak, jak lubisz najbardziej. Następnie usmaż go i odstaw do ostygnięcia.
Umyte pomidory również pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
Na koniec przygotuj sos czosnkowy - do osobnej miseczki wyciśnij czosnek i wymieszaj go z jogurtem i majonezem. Zamiast niego możesz również użyć po prostu samego majonezu.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce.
Deska rozmaitości
Taka deska to fantastyczna propozycja na każdą imprezę. Będzie nie tylko atrakcyjna pod względem wizualnym, ale również zaspokoi różnorodne gusta kulinarne i preferencje twoich gości. Warto, by stanowiła szeroki wybór smaków oraz tekstur, które będą mogli dowolnie łączyć i delektować się nimi przez cały wieczór. Poznaj kilka propozycji, które pomogą ci ją skomponować.
Sery - wybierz różne rodzaje, takie jak kozi, cheddar, brie, gouda, camembert czy feta. Dzięki takiej różnorodności każdy gość znajdzie coś dla siebie.
Wędliny - zadbaj także o rozmaite wędliny, np. prosciutto, salami czy chorizo. Możesz także dodać do nich kabanosy, które doskonale komponują się z serami.
Warzywa - dodadzą twojej desce kolorów i świeżości. Oczywiście postaw na te niskowęglowodanowe, np. paprykę czy ogórka.
Oliwki i koreczki - w osobnych miseczkach umieść oliwki zielone oraz czarne. Możesz również przygotować koreczki, które nie tylko będą łatwe do jedzenia, ale przede wszystkim połączą różne smaki.
Dipy - warto, by one także znalazły się na desce. Będą doskonałym urozmaiceniem i umożliwią eksperymentowanie z różnymi kombinacjami smaków.
Przekąski keto wcale nie takie straszne
Jak widzisz przygotowanie smacznych, różnorodnych i sycących keto przekąsek wcale nie jest takie trudne. Masz ogromny wybór składników i nieograniczone możliwości. Jeśli jednak wydaje ci się, że dieta ketogeniczna jest monotonna, a do tego nie przepadasz za gotowaniem, wypróbuj catering dietetyczny. Zobacz tutaj i przekonaj się na własnym podniebieniu co można wyczarować do jedzenia na diecie ketogenicznej.
Napisz komentarz