5 szybkich pomysłów na keto przekąski na imprezę

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 2 lipca
Materiał partnerski
5 szybkich pomysłów na keto przekąski na imprezę

Dieta ketogeniczna to coś więcej niż tylko kolejny trend - to styl życia, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Nakłada ona jednak pewne ograniczenia żywieniowe, które dla niektórych osób mogą stanowić wyzwanie, zwłaszcza podczas organizowania spotkań towarzyskich. Czy na kolejnej imprezie chcesz zaskoczyć swoich gości pysznymi, zdrowymi i zgodnymi z dietą keto przekąskami, które każdy z nich pokocha?

W tym wpisie znajdziesz 5 pomysłów, które nie tylko zaspokoją niejedne kubki smakowe, ale przede wszystkim będą odpowiednio dopasowane do założeń diety ketogenicznej. Zapraszamy do poznania naszych propozycji, które mogą wzbogacić twój kulinarny repertuar i sprawić, że twoje keto przyjęcie będzie nie tylko zdrowe, ale i niezapomniane.

Jajka faszerowane z awokado

Jest to doskonała szybka keto przekąska na imprezę, która łączy w sobie zdrowe tłuszcze i białko. Z pewnością zadowoli każdego uczestnika twojej imprezy, a do tego jej przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek

  • 1 dojrzałe awokado

  • sok z połówki cytryny lub limonki

  • 2 łyżki majonezu (możesz użyć wersji bez dodatku cukru dla lepszego dopasowania do diety keto)

  • sól i pieprz do smaku

  • papryka w proszku do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, następnie zanurz je w zimnej wodzie, aby łatwiej było je obrać.

  2. Teraz pora zabrać się za przygotowanie farszu. Przekrój jajka na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Rozgnieć je w misce razem z awokado, sokiem z cytryny lub limonki, majonezem, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

  3. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego lub małej torebki strunowej z odciętym rogiem i wypełnij nią białka jaj. Możesz zrobić to także za pomocą łyżeczki.

  4. Zostało już tylko ułożyć jajka na talerzu i je udekorować. Posyp wierzch każdego z nich odrobiną papryki dla dodania koloru i smaku.

Wskazówki:

  • Jajka będą lepiej smakować, gdy podasz je po schłodzeniu.

  • Możesz zastąpić majonez jogurtem greckim, aby dostosować przepis do swoich potrzeb dietetycznych.

  • Jeśli chcesz urozmaicić przepis, dodaj szczypiorek, boczek lub ostre papryczki dla dodatkowego smaku.

Kuleczki orzechowo-serowe

Samo przygotowanie tych kuleczek zajmie ci dosłownie 10 minut. To idealna keto przekąska dla osób przepadających za słodyczami.

Składniki:

  • 200 gram kremowego serka śmietankowego

  • 4 łyżki masła orzechowego

  • słodzik do smaku (np. erytrytol)

  • ok. połowa tabliczki gorzkiej czekolady lub odrobina kakao

Przygotowanie:

  1. W misce połącz wszystkie składniki poza czekoladą i mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  2. Powstałą masę schłodź w lodówce przez 15-30 minut.

  3. W czasie, gdy masa będzie tężeć, drobno zetrzyj czekoladę.

  4. Gdy masa będzie odpowiednio schłodzona, formuj z niej małe kuleczki (idealne na jeden kęs) i obtocz w startej czekoladzie lub kakao.

  5. Gdy wszystkie kulki będą już gotowe, włóż je do zamrażarki przynajmniej na godzinę. Wyjmij je odrobinę wcześniej przed przybyciem gości, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Serowe paluszki

Takie paluszki to fantastyczna przekąska, która zachwyci twoich gości. Ich chrupiąca zewnętrzna warstwa idealnie komponuje się z miękkim, rozpływającym się serem mozzarella w środku. Dla podbicia ich smaku możesz podać je z różnymi dipami.

Składniki:

  • ok. 300 gram żółtego, twardego sera mozzarella

  • 3 jajka

  • ok. 250 gram mąki migdałowej

  • sól i pieprz do smaku

  • ok. łyżeczka ziół prowansalskich

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pokrój mozzarellę w słupki o szerokości około 1 cm.

  2. W jednej misce wymieszaj mąkę migdałową z przyprawami, by uzyskać aromatyczną panierkę.

  3. Do innego naczynia wbij jajka i je roztrzep.

  4. Każdy słupek panieruj po dwa razy - najpierw zanurz w jajku, później w mące z przyprawami i powtórz cały proces raz jeszcze.

  5. Przed smażeniem upewnij się, że każdy słupek sera jest dokładnie przykryty panierką - nie chcesz przecież, żeby wypłynął. Do panierowania najlepiej sprawdzają się jednorazowe rękawiczki, które zapobiegają lepieniu się panierki do dłoni.

  6. Smaż do chwili aż panierka będzie rumiana.

Sałatka z brokułem i kurczakiem

Keto sałatki także sprawdzą się na imprezie jako przekąski. Są nie tylko pyszne i sycące, ale również stanowią doskonałą okazję do spożycia większej ilości niskowęglowodanowych warzyw i urozmaicają menu.

Składniki:

  • ok. 500 gram różyczek brokuła

  • ok. 400 gram filetu z kurczaka

  • ok. 200 gram pomidorów (mogą być pomidorki koktajlowe)

  • 1 cebula

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

  • ulubiona przyprawa do kurczaka

Składniki potrzebne do przygotowania sosu czosnkowego:

  • ok. 50 gram jogurtu naturalnego

  • ok. 50 gram majonezu (najlepiej bez dodatku cukru)

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Różyczki brokuła ugotuj w delikatnie osolonej wodzie, tak by nie stały się zbyt miękkie.

  2. Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść, a później pokrój w kostkę i dopraw tak, jak lubisz najbardziej. Następnie usmaż go i odstaw do ostygnięcia.

  3. Umyte pomidory również pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.

  4. Na koniec przygotuj sos czosnkowy - do osobnej miseczki wyciśnij czosnek i wymieszaj go z jogurtem i majonezem. Zamiast niego możesz również użyć po prostu samego majonezu.

  5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce.

Deska rozmaitości

Taka deska to fantastyczna propozycja na każdą imprezę. Będzie nie tylko atrakcyjna pod względem wizualnym, ale również zaspokoi różnorodne gusta kulinarne i preferencje twoich gości. Warto, by stanowiła szeroki wybór smaków oraz tekstur, które będą mogli dowolnie łączyć i delektować się nimi przez cały wieczór. Poznaj kilka propozycji, które pomogą ci ją skomponować.

  • Sery - wybierz różne rodzaje, takie jak kozi, cheddar, brie, gouda, camembert czy feta. Dzięki takiej różnorodności każdy gość znajdzie coś dla siebie.

  • Wędliny - zadbaj także o rozmaite wędliny, np. prosciutto, salami czy chorizo. Możesz także dodać do nich kabanosy, które doskonale komponują się z serami.

  • Warzywa - dodadzą twojej desce kolorów i świeżości. Oczywiście postaw na te niskowęglowodanowe, np. paprykę czy ogórka.

  • Oliwki i koreczki - w osobnych miseczkach umieść oliwki zielone oraz czarne. Możesz również przygotować koreczki, które nie tylko będą łatwe do jedzenia, ale przede wszystkim połączą różne smaki.

  • Dipy - warto, by one także znalazły się na desce. Będą doskonałym urozmaiceniem i umożliwią eksperymentowanie z różnymi kombinacjami smaków.

Przekąski keto wcale nie takie straszne

Jak widzisz przygotowanie smacznych, różnorodnych i sycących keto przekąsek wcale nie jest takie trudne. Masz ogromny wybór składników i nieograniczone możliwości. Jeśli jednak wydaje ci się, że dieta ketogeniczna jest monotonna, a do tego nie przepadasz za gotowaniem, wypróbuj catering dietetyczny. Zobacz tutaj i przekonaj się na własnym podniebieniu co można wyczarować do jedzenia na diecie ketogenicznej.

Napisz komentarz