Białko jajka - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki białka jajka

Ocena: 4.4 na podstawie 144 głosów.
Kategorie | Nabiał

Charakterystyczne właściwości białka jajka

Białko jajka - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Jakie właściwości ma białko jajka na tle innych produktów nabiałowych?

W porównaniu z innymi produktami nabiałowymi białko jajka charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, białka, cukru i wody. Zawiera też dawkę potasu, sodu i witaminy B2.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze białka jajka na wykresach.

białko jajka - witaminy (w 100g)

  • Witamina B1 (Tiamina)0.004 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.439 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.105 mg
  • Witamina B60.005 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.004 mcg

Skład białka jajka (w 100g)

  • 0.73g WĘGLOWODANY
  • 0.17g TŁUSCZE
  • 10.9g BIAŁKO
  • 0g BŁONNIK
  • 87.57g WODA

Skład energetyczny

  • 6% WĘGLOWODANY
  • 91% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

białko jajka - minerały (w 100g)

  • Potas163 mg
  • Fosfor0.09 mg
  • Magnez11 mg
  • Wapń7 mg
  • Sód166 mg
  • Żelazo0.08 mg
  • Cynk0.09 mg
Kalorie52kcal
Węglowodany0.73gram
Białko10.9gram
Tłuszcze0.17gram

Ile białka jest w białku jajka?

Białko jajka zawiera 10.9 g białka na 100g.
Średniej wielkości białko jajka (35 g) zawiera ok. 3.8 g białka.

Ile węglowodanów jest w białku jajka?

Białko jajka zawiera 0.73 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości białko jajka (35 g) zawiera ok. 0.3 g węglowodanów.

Ile waży białko jajka?

Średniej wielkości białko jajka (część jadalna po obraniu) waży ok. 35g.

Ile błonnika jest w białku jajka?

0 g błonnika - białko jajka nie zawiera błonnika.

Czy białko jajka zawiera gluten?

Białko jajka nie zawiera glutenu. Nie szkodzi osobom wrażliwym na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma białko jajka?

Białko jajka zawiera 0.17 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości białko jajka (35 g) zawiera ok. 0.0595 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w białku jajka?

Białko jajka zawiera 11 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości białko jajka (35 g) zawiera ok. 3.85 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma białko jajka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny ma białko jajka. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak białko jajka wypada na tle innych produktów nabiałowych?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak białko jajka prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij