Mangostan właściwy (garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz) kalorie, węglowodany, indeks glikemiczny, witaminy, błonnik, tłuszcz, białko i minerały

Ocena: 4.5 na podstawie 33 głosów.
Kategorie | Owoce
Mangostan właściwy (garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz)

Mangostan właściwy (garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz) - wartości odżywczne w 100g

Energia 73 kcal
Węglowodany 17.91 gram
Błonnik 1.8 gram
Tłuszcze 0.58 gram
kw. tł. nas.   gram
Białko 0.41 gram
Indeks glikemiczny 25
Zawiera gluten: NIE
Cholesterol 0 mg

Mangostan właściwy (garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz) - witaminy w 100g

  • Witamina A 35 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.054 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.054 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.286 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.032 mg
  • Witamina B6 0.041 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 31 mcg
  • Witamina C 2.9 mg
  • Witamina E mg
  • Witamina K mg

Skład energetyczny mangostanu właściwego

  • 91% WĘGL.
  • 2% BIAŁKO
  • 7% TŁUSZCZ

Mangostan właściwy (garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz) - minerały w 100g

  • Potas 48 mg
  • Fosfor 9.21 mg
  • Magnez 13 mg
  • Wapń 12 mg
  • Sód 7 mg
  • Żelazo 0.3 mg
  • Cynk 0.21 mg
  • Beta karoten mg
  • Beta kryptoksantyna mg

100g owoców mangostanu właściwego to:

73kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 10 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 13 minut Jazdy konnej
Tenis 7 minut Gry w tenisa
Bieganie 7 minut Biegania
Pływanie 9 minut Pływania

Informacje ogólne

Mangostan właściwy to mało znany owoc tropikalny o charakterystycznej, fioletowej skórce, białym miąższu i lekko kwaskowym smaku, stanowiącym kombinację smaków moreli, ananasa i pomarańczy. Owoc ten uchodzi za jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, jednak ograniczona dostępność w sklepach oraz trudności w przechowywaniu sprawiają, że mangostan rzadko gości w naszych kuchniach.

Przeczytaj: Nasiona Chia - 6 potwierdzonych właściwości zdrowotnych

Właściwości zdrowotne

Mangostan właściwy wyróżnia się wysoką zawartością antyutleniaczy, czyli naszych największych sprzymierzeńców w walce z wolnymi rodnikami. Na szczególną uwagę zasługują ksantony, witaminy A, C i E, koenzym Q10 oraz polifenole i katechiny. Dzięki ich zawartości owoc mangostanu wyróżnia się wysokim wskaźnikiem ORAC, czyli zdolnością do absorpcji rodników tlenowych. Mangostan obfituje także w witaminy z grupy B, żelazo, potas, fosfor i wapń. Mangostan znajduje zastosowanie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych oraz zapobieganiu niedoborom pokarmowym. Hamuje procesy starzenia, łagodzi objawy menopauzy oraz wspomaga odporność organizmu.

Przeczytaj: Gdzie kupić nasiona chia i jak je przechowywać

Przechowywanie

Owoce mangostanu są trudne w przechowywaniu i transporcie. Najlepiej owoce zjeść zaraz po ich zakupieniu. W lodówce mangostan może być przechowywany maksymalnie przez kilka dni.

Przeczytaj: Czy awokado można jeść w ciąży?

Zastosowanie kulinarne

Mangostan może być spożywany jako samodzielny owoc, a także smaczne urozmaicenie sałatek owocowych, deserów czy koktajli. Mangostan dodawany jest także do curry, zaś herbata z suszonych owoców mangostanu to niezwykle smaczny i zdrowy napój.

Przeczytaj: Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować

Zastosowanie medyczne

Mangostan stosowany jest jako naturalny lek na wiele dolegliwości. Obniża poziom cholesterolu we krwi i normalizuje ciśnienie krwi, zapobiega zatem miażdżycy i jej powikłaniom – zawałowi serca czy udarowi mózgu. Owoce mangostanu redukują ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, wykazują działanie antydepresyjne i przeciwlękowe. Mangostan wykazuje ponadto działanie antybakteryjne i antygrzybicze, wspomaga trawienie i zwalcza pasożyty. Innym zastosowaniem mangostanu jest łagodzenie objawów schorzeń skórnych (atopowego zapalenia skóry, alergii czy stanów ropnych).

Przeczytaj: Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?

Przeciwwskazania

Brak jest przeciwwskazań do spożycia mangostanu, z wyjątkiem rzadko występującej alergii na ten owoc. 

Przeczytaj: Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Spożywanie w ciąży i podczas karmienia

Z racji braku jednoznacznych badań wskazujących na bezpieczeństwo spożywania mangostanu w ciąży i podczas karmienia piersią, zalecane jest unikanie tego owocu w tych szczególnych okresach.

Przeczytaj: Jak jeść, aby nie tyć

Ile kalorii ma mangostan właściwy?

100g owoców mangostanu właściwego ma około 73 kcal.
Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka o średniej wadze i średniej aktywności fizycznej. ?

Ile białka jest w owocach mangostanu właściwego?

Owoce mangostanu właściwego zawierają 0.41 g białka na 100g.
100g owoców mangostanu właściwego zawiera ok. 0.4 g białka. Energia z białka w mangostanie właściwym to ok. 1.6 kcal.

Ile cukru (węglowodanów) jest w owocach mangostanu właściwego?

Owoce mangostanu właściwego zawierają 17.91 g węglowodanów na 100g.
100g owoców mangostanu właściwego zawiera ok. 17.9 g węglowodanów. Energia z węglowodanów w mangostanie właściwym to ok. 71.6 kcal.

Ile waży mangostan właściwy?

Jesteśmy w trakcie ważenia mangostanu właściwego. Zajrzyj do nas za kilka dni. Do tego czasu będziemy posługiwać się wartościami przyjętymi dla 100g mangostanu właściwego.

Ile błonnika jest w owocach mangostanu właściwego?

Owoce mangostanu właściwego zawierają w sobie 1.8 g błonnika na 100g.
100g owoców mangostanu właściwego zawiera ok. 1.8 g błonnika. Odpowiada to ok. 6% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy owoce mangostanu właściwego zawierają gluten?

Owoce mangostanu właściwego nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C mają owoce mangostanu właściwego?

Owoce mangostanu właściwego zawierają 2.9 mg witaminy C na 100g.
100g owoców mangostanu właściwego zawiera ok. 2.9 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w owocach mangostanu właściwego?

Owoce mangostanu właściwego zawierają 13 mg magnezu na 100g.
100g owoców mangostanu właściwego zawiera ok. 13 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny mają owoce mangostanu właściwego?

Owoce mangostanu właściwego mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 3 źródeł:

  • www.health-report.co.uk
  • www.ijpsr.info
  • www.stylecraze.com

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij