Olej roślinny czy oliwa z oliwek? Który tłuszcz wybrać do smażenia?

Ocena: 4.5 na podstawie 140 głosów. | 26 maja
Olej roślinny czy oliwa z oliwek? Który tłuszcz wybrać do smażenia?

Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Cechuje się bardzo dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo pożądanymi składnikami diety.

Tematy:RzepaKokosOliwkiOlej rzepakowyTempeh

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Aby tłuszcz nadawał się do smażenia, powinien mieć wysoki punkt dymienia.

Określa on temperaturę, powyżej której tłuszcz rozpada się na glicerol i kwasy tłuszczowe z jednoczesnym powstaniem rakotwórczej akroleiny.

Oliwa z racji wysokiej zawartości niestabilnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma niski punkt dymienia (170 – 240 stopni), zatem smażenie na niej może być szkodliwe.

Jeśli jednak zrezygnujemy ze smażenia na głębokim tłuszczu i wybierzemy obróbkę cieplną na zasadzie podsmażania potraw, w temperaturze nie przekraczającej 160 stopni, oliwa może być użyta.

 

Najlepszy olej do smażenia

Oleje o niskiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i dużej zawartości tych nasyconych, teoretycznie nie są najzdrowszym wyborem, jednak do smażenia sprawdzają się idealnie, gdyż mają wysoki punkt dymienia i nie są źródłem szkodliwych substancji.

Najlepiej wybierać oleje o punkcie dymienia powyżej 200 stopni, np. olej rzepakowy czy kokosowy, ale tylko rafinowany.

Oleje tłoczone na zimno cechują się znaczną wrażliwością na obróbkę cieplną.

I pamiętajmy, aby nigdy nie smażyć dwukrotnie na tym samym oleju oraz produkty kłaść jedynie na rozgrzany olej.

Jednak to, co warunkuje właściwości prozdrowotne oliwy, w przypadku smażenia może przyczynić się do jej potencjalnie szkodliwego działania na organizm.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • authoritynutrition.com
  • nutritionadvance.com

Napisz komentarz