Jakie zioła i herbaty pić w czasie odchudzania?

Kliknij na gwiazdkę aby dodać swoją ocenę.

Podczas odchudzania niezwykle ważne jest właściwe nawodnienie organizmu. Ma to kluczowe znaczenie dla zachowania odpowiedniego tempa metabolizmu, ponadto picie dużych ilości wody konieczne jest podczas spożywania dużych ilości warzyw, a to on są podstawą diety odchudzającej. Poza wodą warto jednak pić podczas odchudzania herbatki i zioła, które przyspieszą proces spalania tkanki tłuszczowej, usprawnią procesy trawienne i ograniczą apetyt.

Herbaty we wszystkich kolorach tęczy

Z pewnością znasz zieloną herbatę – słynie ona z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz z korzystnego wpływu na odchudzanie. Herbata zielona wspomaga trawienie, obniża poziom lipidów we krwi, przyspiesza procesy lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej oraz normalizuje poziom glukozy we krwi. Ale zielona herbata to tylko jedna z opcji – dziś w natarciu są także inne „kolorowe” herbaty: biała, niebieska czy czerwona.

Herbata biała to listki suszone na słońce, nie poddawane procesom obróbki. Stanowią doskonałe źródło cennych substancji odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na metabolizm tłuszczu. Biała herbata ogranicza przyrost tkanki tłuszczowej i dodaje energii – trening stanie się bardziej efektywny.

Napój Rooibos  to w rzeczywistości czerwonokrzew, z prawdziwą herbatą nie mający nic wspólnego. Jednak ten specyficzny napar ma bardzo pożądane właściwości – wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Czerwona herbata Pu Ehr wpływa na enzymy regulujące przemiany lipidowe, aktywując spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegając efektowi jo – jo. A herbata niebieska Ooylong pobudza metabolizm tkanki tłuszczowej oraz normalizuje poziom lipidów i ciśnienie krwi.

Zioła na diecie odchudzającej

Nie brakuje ziół wspomagających proces odchudzania. Pierwszym skojarzeniem jest mięta, która reguluje trawienie oraz hamuje nadmierny apetyt. Morszczyn oczyszcza organizm, przyspiesza przemianę materii, a z racji dużej zawartości jodu reguluje pracę tarczycy.

Fiołek trójbarwny oczyszcza organizm i działa delikatnie moczopędnie, redukując nadmiar wody  w organizmie i obniżając masę ciała. Podobnie działa pokrzywa czy skrzyp polny. Natomiast mniszek pospolity, szałwia lekarska czy krwawnik pospolity regulują trawienie.

Skrzyp polny, mniszek lekarski i lubczyk spalają tkankę tłuszczową, a dodatkowo ograniczają wchłanianie się tłuszczu z przewodu pokarmowego.

Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.eatthis.com
  • www.thedailymeal.com

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij