Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Ocena: 4.4 na podstawie 118 głosów. | 30 maja
Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Mięso uznawane jest za doskonałe źródło białka i żelaza, jednak eksperci żywieniowi są zgodni – należy ograniczyć spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego.

Można je zastąpić roślinami strączkowymi, a także białym mięsem i rybami. Jakie mięso jest najzdrowsze podczas odchudzania?

Tematy:MaślankaDorsz (mięso, filet)ŚledźPstrągCielęcina

Wybieraj chude i delikatne mięsa

Najlepszym wyborem podczas diety odchudzającej jest białe mięso, zwłaszcza indyk.

Kurczak powinien być spożywany jedynie wtedy, gdy jest dobrej jakości i jest to kurczak zagrodowy. Niestety – najczęściej dostępne w sklepach kurczaki pochodzą z ferm przemysłowych i przeładowane są hormonami i antybiotykami.

Indyk wydaje się być najlepszym wyborem, gdyż gęś czy kaczka są zbyt tłuste i kaloryczne aby spożywać je podczas odchudzania.

Dziczyzna najzdrowszym mięsem

Obecnie najzdrowszym z mięs jest dziczyzna, niestety – jest stosunkowo trudno dostępna.

Jeśli nie masz możliwości kupna takiego mięsa, rozejrzyj się w sklepie za mięsem z królika, jagnięciną czy cielęciną. Tego typu mięso jest delikatne, lekkostrawne i zawiera minimalną ilość tłuszczu.

Pamiętaj jednak o ich odpowiednim przygotowaniu – pieczeniu, duszeniu lub gotowaniu na parze.

Smażenie nie jest zalecane.

Zamiast mięsa – ryby

Do niedawna ryby uchodziły za najzdrowsze źródło białka i kwasów omega.

Dziś bombardowani jesteśmy co raz częściej informacjami o wysokiej zawartości zanieczyszczeń w rybach, w tym toksycznej rtęci i innych metali ciężkich.

Aby unikać tych substancji najlepszym wyborem będzie dorsz, śledź czy pstrąg. Unikaj natomiast pangi i ryby maślanej.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.eatthis.com
  • www.livestrong.com

Napisz komentarz