Dieta bezglutenowa – zasady

Kliknij na gwiazdkę aby dodać swoją ocenę.

Dieta bezglutenowa to prawdziwy hit ostatnich lat. W świetle wielu odkryć medycznych, wskazujących na kluczową rolę jelit w utrzymaniu zdrowia całego organizmu, coraz więcej osób dostrzega u siebie objawy nietolerancji glutenu. Rozwiązanie jest jedno – to dieta bezglutenowa.

Kluczowe zasady diety bezglutenowej

Zasada tak naprawdę jest tylko jedna: unikać wszelkich źródeł glutenu. A czym jest ten coraz mniej pożądany w codziennej diecie składnik pokarmowy? To białko powszechnie występujące we wszelkich produktach zbożowych: z żyta, orkiszu, pszenicy  i jęczmieniu. Niedozwolone są wszelkie mąki, większość kasz, wypieki, pieczywo, makarony, bułka tarta czy kawa zbożowa. Unikać należy także piwa, zarodków pszennych, opłatka, wędlin, zup i sosów instant czy słodyczy. Konieczne jest zatem studiowanie składu każdego produktu. Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu, unikaj ponadto napojów mlecznych, płatków zbożowych oraz sosu sojowego.

Co zatem można jeść?

Na diecie bezglutenowej dopuszczalne jest spożywanie ryżu, amarantusa, komosy ryżowej, warzyw i owoców, strączków, orzechów, nabiału, nieprzetworzonego mięsa i ryb, jaj oraz olejów roślinnych. Na sklepowych półkach pojawia się ponadto coraz więcej produktów bezglutenowych, jednak często są to produkty mocno przetworzone. Najlepiej komponować zatem dietę w oparciu o wspomniane produkty naturalnie bezglutenowe, dostarczające szeregu wartości odżywczych.

Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.mayoclinic.org
  • www.glutenfreeliving.com

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij