Czy mięso grillowane jest zdrowe?

Ocena: 4.5 na podstawie 111 głosów. | 19 czerwca
Czy mięso grillowane jest zdrowe?

Lato to okres, kiedy często spożywany grillowane jedzenie.

Czy jednak powinny nas przed tym powstrzymać opinie o potencjalnej szkodliwości mięsa z grilla?

A może te niepochlebne opinie są mocno przesadzone? Pora przyjrzeć się bliżej właściwościom odżywczym mięsa z grilla i jego wpływowi na zdrowie.

 

Tematy:KaszankaKonina (mięso z konia)OliwkiAromat

Trucizna z grilla

Najczęściej grillowanymi produktami jest mięso, boczek czy kaszanka.

Te produkty pochodzenia zwierzęcego obfitują w tłuszcz, który poddawany obróbce termicznej na grillu - staje się potencjalnie rakotwórczy.

Wytapiający się z mięsa tłuszcz uwalnia lotne substancje rakotwórcze, takie jak dioksyny i furany.

Ponadto tłuszcz zawarty w grillowanym mięsie jest źródłem rakotwórczego benzopirenu.

To jeszcze nie koniec tej czarnej listy – kolejne są węglowodory aromatyczne emitowane przez rozżarzony węgiel drzewny.

Wszystkie te substancje występują chociażby w powietrzu jako zanieczyszczenia przemysłowe, jednak to właśnie te pochodzące z grilla są bardzo skoncentrowane, a zatem bardziej niebezpieczne.

Badania naukowe nie pozostawiają złudzeń – osoby regularnie spożywające mięso z grilla wykazują o 30% większe ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego niż osoby unikające takich potraw.

Czy można zdrowo zjeść z grilla?

Powyższe dane nie oznaczają, że bezwzględnie musisz zrezygnować z grillowanych potraw.

Jeśli bardzo zależy Ci na spożyciu grillowanego mięsa. Wybieraj mięsa chude oraz dodawaj przyprawy i warzywa, które są źródłem antyutleniaczy, redukujących szkodliwe wolne rodniki.

Marynuj mięso w oliwie z przyprawami – mięso będzie wymagało nieco krótszej obróbki termicznej i ograniczona zostanie ilość generowanych wolnych rodników.

Możesz też zastąpić mięso rybami – jako źródła zdrowych kwasów omega są znacznie rozsądniejszym wyborem.

                            

Jak grillować zdrowo?

Kilka wskazówek technicznych:

  • nie grilluj na przypadkowym drewnie, a specjalnym drewnie do grilla, najlepiej z drzew iglastych
  • grilluj na rozżarzonych węglach, a nie na pełnym ogniu
  • potraw zawierające tłuszcz nie powinny być kładzione bezpośrednio na ruszt, gdyż wytapiany tłuszcz w reakcji ze spalonym drewnem generuje powstanie związków rakotwórczych; pod tłuste mięso podłóż aluminiowa tackę.

Zastąp mięso warzywami

Warzywa wydają się być najlepszym wyborem na grilla.

Lekkostrawne, nie zawierające szkodliwego tłuszczu, nie wymagające długotrwałej obróbki termicznej.

Powinny stanowić podstawę grillowego menu.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.cancer.gov
  • preventcancer.aicr.org

Napisz komentarz