Czy mięso grillowane jest zdrowe?
Lato to okres, kiedy często spożywany grillowane jedzenie. Czy jednak powinny nas przed tym powstrzymać opinie o potencjalnej szkodliwości mięsa z grilla? A może te niepochlebne opinie są mocno przesadzone? Pora przyjrzeć się bliżej właściwościom odżywczym mięsa z grilla i jego wpływowi na zdrowie.
Trucizny z grilla
Najczęściej grillowanymi produktami jest mięso, boczek czy kaszanka. Te produkty pochodzenia zwierzęcego obfitują w tłuszcz, który poddawany obróbce termicznej na grillu – staje się potencjalnie rakotwórczy. Wytapiający się z mięsa tłuszcz uwalnia lotne substancje rakotwórcze, takie jak dioksyny i furany. Ponadto tłuszcz zawarty w grillowanym mięsie jest źródłem rakotwórczego benzopirenu. To jeszcze nie koniec tej czarnej listy – kolejne są węglowodory aromatyczne emitowane przez rozżarzony węgiel drzewny. Wszystkie te substancje występują chociażby w powietrzu jako zanieczyszczenia przemysłowe, jednak to właśnie te pochodzące z grilla są bardzo skoncentrowane, a zatem bardziej niebezpieczne. Badania naukowe nie pozostawiają złudzeń – osoby regularnie spożywające mięso z grilla wykazują o 30% większe ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego niż osoby unikające takich potraw.
Czy można zdrowo zjeść z grilla?
Powyższe dane nie oznaczają, że bezwzględnie musisz zrezygnować z grillowanych potraw. Jeśli bardzo zależy Ci na spożyciu grillowanego mięsa – wybieraj mięsa chude oraz dodawaj przyprawy czy warzywa, które są źródłem antyutleniaczy, redukujących szkodliwe wolne rodniki. Marynuj mięso w oliwie z przyprawami – mięso będzie wymagało nieco krótszej obróbki termicznej i ograniczona zostanie ilość generowanych wolnych rodników. Możesz też zastąpić mięso rybami – jako źródła zdrowych kwasów omega są znacznie rozsądniejszym wyborem.
I jeszcze kilka uwag technicznych:
- nie grilluj na przypadkowym drewnie, a specjalnym drewnie do grilla, najlepiej z drzew iglastych
- grilluj na rozżarzonych węglach, a nie na pełnym ogniu
- potraw zawierające tłuszcz nie powinny być kładzione bezpośrednio na ruszt, gdyż wytapiany tłuszcz w reakcji ze spalonym drewnem generuje powstanie związków rakotwórczych; pod tłuste mięso podłóż aluminiowa tackę.
A co z warzywami z grilla?
Warzywa wydają się być najlepszym wyborem na grilla. Lekkostrawne, nie zawierające szkodliwego tłuszczu, nie wymagające długotrwałej obróbki termicznej – powinny stanowić podstawę grillowego menu.