Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?
Owoce i warzywa to kluczowe składniki zdrowej diety, które powinny by spożywane pięć razy dziennie.
Warto zadbać o ich różnorodność, co pozwoli na dostarczenie wielu cennych składników odżywczych. Niektóre owoce dostępne są w sklepach przez cały rok, inne – jedynie w sezonie.
Które owoce najlepiej jeść – te lokalne, dostępne w każdym sklepie i na każdym targu, czy te egzotyczne, zachwycające oryginalnym smakiem?
Tematy:JabłkoBrzoskwiniaAnanasMalinyTruskawkiArbuzKonina (mięso z konia)
Siła lokalnych owoców, czyli dieta w rytmie naturalnych upraw
Podstawowa zasada wyboru owoców jest następująca: powinniśmy spożywać te owoce, które rosną w danym momencie w naszej strefie klimatycznej.
Warunkuje to bogactwo składników odżywczych i optymalny skład witamin, minerałów i antyutleniaczy.
Te składniki odżywcze są wrażliwe na transport czy długie przechowywanie. A spożywanie owoców w okresie ich naturalnego dojrzewania pozawala w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.
Minimalizowane są bowiem straty wartości odżywczych owoców związanych z ich przechowywaniem, a także nie ma konieczności konserwowania owoców środkami chemicznymi.
Ponadto takie owoce są znacznie tańsze niż te sprowadzane z odległych zakątków świata.
Świeże owoce zimą
Najbardziej problematycznym okresem pod względem dostępności świeżych owoców okazuje się być zima.
Wtedy rozwiązania są dwa - skorzystać można z lokalnie uprawianych owoców, które składowane są w chłodniach, albo sięgnąć po nieco egzotyki.
Tego typu owoce mają może nieco mniej cennych substancji odżywczych, ale na pewno nie zaszkodzą.
A poza ty lepiej zjeść w zimie takie owoce, niż nie spożywać żadnych, prawda?
Egzotyka na talerzu
Owoce egzotyczne nie są wcale złym wyborem.
Są dostępne przez cały rok, zachwycają oryginalnym smakiem, a ponadto dostarczają składników odżywczych, których na próżno szukać w lokalnych owocach.
Mowa chociażby o bromelainie, czyli unikatowym enzymie zawartym w ananasie czy wyjątkowych antyutleniaczach i substancji antyrakowych.
Włącz zatem owoce do codziennej diety - w słoneczne miesiące sięgaj po lokalnie rosnące jabłka, truskawki, maliny, brzoskwinie czy arbuzy.
W miesiącach zimowych natomiast posiłkuj się dostępnymi powszechnie w marketach egzotycznymi owocami.
Taka dieta zawsze wyjdzie Ci na zdrowie.
Napisz komentarz